Carine štete američkim kompanijama u Kini

Istraživanje
Više od 74 posto američkih kompanija u Kini navodi da carine uvedene u sklopu američko-kineskog trgovinskog rata štete njihovom poslovanju, prema u srijedu objavljenom istraživanju.

Najteže su pogođene industrijske tvrtke u Kini – njih više od 80 posto navodi da im američke i kineske carine nanose štetu, pokazuje istraživanje trgovinskih komora AmCham China i AmCham Shanghai. Svaka peta američka kompanija bilježi učestale inspekcije a više od 19 posto njih ističe sporiji postupak carinjenja paralelno eskalaciji trgovinskog rata između dva vodeća svjetska gospodarstva.

Više od 40 posto ispitanih navodi da razmišljaju o presljenju proizvodnih pogona iz Kine u jugoistočnu Aziju i Meksiko. Više od 35 posto ispitanih mijenja strategiju proizvodnje u Kini za tamošnje tržište a više od 33 posto odgađa ili otkazuje investicijske odluke, prema istraživanju, provedenom između 16. i 20. svibnja.

Google se pridržava odredbe Europske unije o poboljšanju konkurencije u segmentu internetske kupovine, izjavila je u srijedu povjerenica za tržišno natjecanje, odbacujući prigovore kritičara koji traže oštrije regulatorne mjere.

Početkom svibnja pregovori američkih i kineskih trgovinskih timova prekinuti su a SAD je povisio carine na 200 milijardi dolara vrijednu kinesku robu. Kina je uzvratila višim carinama na 60 milijardi dolara vrijedan američki uvoz.

Amerikanci optužuju Kinu za nepoštenu trgovinsku praksu, nametanje transfera tehnologije, krađu intelektualnog vlasništva i favoriziranje domaćih kompanija. Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) upozorila je jučer da bi zaoštravanje trgovinskog rata moglo smanjiti rast svjetskog gospodarstva do 2021. za 0,7 posto.

Kineski proizvođač pametnih telefona Huawei mogao bi predstaviti vlastiti operativni sustav najkasnije u proljeće sljedeće godine, kazao je izvršni direktor kompanije.

Inače, američki ministar trgovine Robert Lighthizer sastat će se u četvrtak u Parizu sa dužnosnicima Europske Unije i Japana kako bi razgovarali o zajedničkim akcijama glede netržišnih politika i praksi drugih država, objavio je njegov ured.

Očekuje se da će u fokusu sastanka biti Kina, odnosno subvencije kineskih vlasti raznim gospodarskim granama. Sastanak će se održati na marginama ministarskog zasjedanja Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), koji se održava u Parizu u srijedu i četvrtak. Također, američki ministar trgovine će održati nekoliko bilateralnih sastanaka sa ključnim trgovinskim partnerima.

You may also like

0 comments