Carine niže od očekivanih, burze se oporavile, porastao energetski sektor

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi porasli, nadoknadivši gubitke od prethodnoga dana, jer su ulagači zanemarili trgovinske tenzije između SAD-a i Kine, s obzirom da su nove uvozne carine manje nego što se očekivalo.
Dow Jones ojačao je 184 boda ili 0,71 posto, na 26.062 boda, dok je S&P 500 porastao 0,54 posto, na 2.904 boda, a Nasdaq indeks 0,76 posto, na 7.956 bodova. Nakon što su u ponedjeljak ti indeksi pali zbog rasta trgovinskih napetosti između Washingtona i Pekinga, u utorak su nadoknadili te gubitke jer su mjere ipak blaže nego što se očekivalo.

U ponedjeljak navečer predsjednik SAD-a Donald Trump objavio je odluku o uvođenju 10-postotnih carina na uvoz 200 milijardi dolara vrijedne kineske proizvode i zaprijetio daljnjim carinama na još 267 milijardi dolara kineskog uvoza ako Peking odgovori mjerama koje bi pogodile poljoprivrednike ili industrije.

Peking je, pak, odgovorio carinama od 10 posto na uvoz američkih proizvoda vrijednih 60 milijardi dolara. Time se nastavlja trgovinski sukob između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, no to se, kažu analitičari, i očekivalo, pa se tržište oporavilo. „Prvotno su najavljivane carine u rasponu od 20 do 25 posto, pa su ipak smanjene na 10 posto. Možda te brojke neće biti tako loše kao što se mislilo. Veći je pritisak na Kinu da se postigne dogovor nego na SAD”, kaže Stephen Massocca, potpredsjednik u tvrtki Wedbush Securities.

Prosječna plaća na Wall Streetu prošle godine porasla je za 13 posto, do najviše razine od financijske krize 2008. godine, objavljuje Business Insider. U sektoru obveznica, godišnja plaća u New Yorku u prosjeku je, u 2017. godini dosegla iznos od 422,5 tisuća dolara. Navodi se to u nedjeljnom izvješću, koje potpisuje državni kontrolor Thomas DiNapoli.

Dobit financijskih kompanija nastavila je rasti i u ovoj godini i to za 13,7 milijardi dolara u prvom polugodištu, što je rast za jedanaest posto u odnosu na prošlu godinu. Navodi se, također, da će financijske kompanije i ove godine zabilježiti odličan rezultat. Industrija obveznica sad ima više prosječne plaće od bilo koje velike industrije u New Yorku, a primanja zaposlenih u ovom sektoru iznose 21 posto od svih plaća u privatnom sektoru u New Yorku.

Diljem SAD-a, financijska industrija, odnosno njezin sektor obveznica, otvorila je više od 90 tisuća radnih mjesta, a očekuje se i otvaranje dodatnih 26.300 radnih mjesta u tekućoj godini. Inače, u zadnjih sedam godina sektor je obveznica, diljem svijeta, otvorio više od 90 tisuća radnih mjesta, a očekuje se i rekordnih 26 tisuća novih radnih mjesta u ovoj godini.

Među najvećim su dobitnicama jučer bile dionice kompanija koje su osjetljive na trgovinske tenzije. Cijena Boeinga, najvećeg američkog izvoznika u Kinu, skočila je više od 2 posto. Od 11 sektora S&P 500 indeksa, najviše su porasle cijene dionica u potrošačkom, za 1,3 posto. Zahvaljujući rastu cijena nafte, energetski je sektor, pak, porastao 0,7 posto.

Ponešto se oporavio i tehnološki sektor, koji je dan prije bio pod pritiskom jer bi mu nove carine mogle naštetiti, s obzirom da tehnološki divovi, kao što je Apple, neke komponente za svoje uređaje uvozi iz Kine.

Nakon pada za više od 2,5 posto u ponedjeljak, jučer je cijena dionice Applea porasla 0,2 posto. I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,51 posto, na 12.157 bodova, a pariški CAC 0,28 posto, na 5.363 boda. Londonski FTSE oslabio je, pak, 0,03 posto, na 7.300 bodova.

Kina se ne boji “ekstremnih mjera” koje Sjedinjene Države poduzimaju u svom trgovinskom ratu već će ih iskoristiti kao priliku za zamjenu uvoza, promicanje lokalne ekonomije i ubrzanje razvoja visokotehnoloških proizvoda, najavio je u srijedu Narodni dnevnik, novine koje izdaje vladajuća Komunistička stranka, u komentaru na naslovnoj stranici u svojem prekomorskom izdanju.

Dvije najveće svjetske gospodarske sile ušle su u utorak u još žešći trgovinski rat nakon što je Peking uveo carine na američke proizvode u vrijednosti 60 milijardi dolara u znak odmazde za planirane namete američkog predsjednika Donalda Trumpove na kinesku robu u vrijednosti od 200 milijardi dolara. “Kina nije zabrinuta da će trgovinske mjere SAD-a znatnije povećati cijene domaće robe, nego će to iskoristiti kao priliku da zamijeni uvoz domaćim proizvodima, promovira lokalne ekonomije ili razvije naprednu visokotehnološku proizvodnju usmjerenu na izvoz”, stoji u komentaru.

The Global Times tabloid, which is affiliated to the People’s Daily, said the trade war was a chance to pursue greater global recognition of its financial markets and that it could open its A-share market more to listings by Western firms.

Tabloid The Global Times, koji je povezan s Narodnim dnevnikom, ocijenio je kako je trgovinski rat prilika da se Kina izbori za veće globalno priznavanje njezinih financijskih tržišta i da više otvori svoje tržište A-dionica zapadnim tvrtkama. SAD su do sada su nametnule carine na kineske proizvode od 50 milijardi dolar, pokušavajući natjerati Kinu da promjeni svoju politiku u trgovini, prijenosu tehnologije i visokotehnološkim industrijskim subvencijama.

Peking je zasad odgovorio svojim uvođenjem carina, ali neki analitičari i američke tvrtke boje se uvođenja mjera protiv američkih kompanija koje posluju u Kini. Još jedne kineske državne novine, Kineski dnevnik, također su u uredničkom komentaru poručile da će američka taktika biti neučinkovita. “Trgovinski sukob neće prisiliti Kinu da podlegne pritisku SAD-a, već će se, s obzirom na ekonomsku otpornost, suočiti s tim izazovima, pronaći odgovarajuća rješenja i izići iz toga jača”, tvrdi Kineski dnevnik.

You may also like

0 comments