Cappelli najavio rast turizma unutar 10 posto

Ministar turizma Gari Cappelli u četvrtak je na svjetskoj turističkoj burzi ITB u Berlinu najavio mogućnost ovogodišnjeg rasta hrvatskog turizma unutar 10 posto u odnosu na 2016. godinu.

Cappelli te prognoze temelji na izvrsnim najavama, bukingu i prodaji s gotovo svih tržišta

“Trenutni buking i ranija prodaja programa za Hrvatsku iz Njemačke i s drugih tržišta, što je za 20 do 30 posto bolje nego u ovo vrijeme prošle godine, vjerojatno će se malo istopiti do ljeta te bi ukupno ova godina mogla završiti s oko 10 posto porasta dolazaka i noćenja pa i prihoda”, kazao je Cappelli na hrvatskom štandu nakon susreta s nekoliko avio prijevoznika i touroperatora.

Nastup Hrvatske na ITB-u ocijenio je uspješnim, što potvrđuju velike gužve na štandu gdje osim predstavnika Hrvatske turističke zajednice (HTZ) poslovne razgovore s partnerima iz svijeta vodi 20-ak turističkih tvrtki i zajednica-suizlagača.

“ITB potvrđuje ono što se čulo dva tjedna prije u Münchenu i drugim europskim sajmovima – Hrvatska je ove godine hit Mediterana i to ne samo za ljeto nego i za pred i posezonu, a otvaraju se i neka nova, pogotovo azijska i tržišta Bliskog istoka početkom lipnja kada kreću letovi prijevoznika Emirates na cjelogodišnjoj liniji Zagreb-Dubai”, istaknuo je Cappelli.

Na poziv drugog čovjeka Emiratesa Thierryja Antinorija ministar je posjetio i štand te kompanije gdje su obojica naglasili kako vjeruju da će svakodnevni letovi Zagreb-Dubai biti korisni ne samo za turizam nego i općenito gospodarsko povezivanje Hrvatske s Dubaijem te brojnim dalekim destinacijama posredstvom njihovih letova iz Dubaia.

“U Hrvatskoj vidimo odličan prostor za poslovanje u regiji i povezivanje s drugim zemljama, jer je jasno da Hrvatsku prepoznaju u svijetu i raste joj popularnost kao turističke destinacije”, kazao je ministru i hrvatskim novinarima Antinori ne sumnjajući da će letovi na njihovim avionima od oko 300 sjedala biti dobro popunjeni.

Plan za Slavoniju i Baranju

Dobre najave ministru su dali i predstavnici avio-prijevoznika Eurowings, koji planira uvesti cjelogodišnje letove Osijek-Stuttgart uz već postojeće brojne druge linije prema Hrvatskoj na kojima ove godine povećava broj sjedala za više od 40 posto u odnosu na 2016.

“To je na tragu našeg plana i prilog uključenja turizma u program mjera Vlade za Slavoniju i Baranju, te ćemo te letove i podržati financijski unutar proračuna kojeg smo ove godine predvidjeli za kontinent”, poručio je Cappelli.

Naznačio je i da za jesen s nekim njemačkim touroperatorima i medijima planira dolazak u Slavoniju, možda oko termina Vinkovačkih jeseni, kako bi se to tržište upoznalo s ponudom i potencijala te hrvatske regije.

Za oko mjesec dana pak planira veliki sastanak s poduzetnicima i predstavnicima lokalnih vlasti da se čuje što im treba kako bi se turizam jače pokrenuo, a u prilog tome svakako ide i projekt CRO kartice koji podržava Vlada kao mjeru za jačanje i turizma, ali i ukupno tog dijela Hrvatske.

Promjene u HTZ-u

Najavivši kako će se vrlo brzo pristupiti ‘pročišćavanju’ modela udruženog oglašavanja HTZ-a s partnerima iz privatnog i javnog sektora, i to u smjeru kvalitete i pojednostavljenja tih modela koji su sada vrlo komplicirani, ministar je na pitanja novinara kazao i kako će biti i drugih promjena u HTZ-u, njenom Glavnom uredu i stranim predstavništvima.

“Natječaj za direktora Glavnog ureda HTZ-a objavit ćemo u zakonskom roku, a to je negdje oko 20. ožujka. Uvjete smo u odnosu na dosadašnje postrožili, jer se uz ostalo traži iskustvo u turizmu te viziju razvoja i program rada za četiri godine, koliko bi po novom pravilniku sada trebao trajati taj mandat, a ne kao do sada godinu za godinom jer se tako teže radi”, najavio je Cappelli.

Nada se pritom da će se javiti što više kandidata, koji znaju raditi i dolaze iz struke, jer Glavni ured i HTZ trebaju postati agencija za promociju, koja će ciljano i fleksibilno raditi u skladu s trendovima potražnje i razvoja proizvoda.

U tom je smislu istaknuo i pohvalio primjer rada zagrebačke Turističke zajednice čiji je Advent zadnja dva mjeseca u godini zapravo promovirao cijelu Hrvatsku, pitajući se što su radili drugi, smatrajući i da direktori turističkih zajednica na terenu “moraju biti gazde upravljanja destinacijom” za što još nema puno primjera.

(Agencije)

You may also like