Candrak očekuje zeleno svijetlo začlanstvo BIH u EU

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavio je kako očekuje da Vijeće za opće poslove Europske unije (GAC) u drugoj polovici rujna pokrene postupak odobaravanja njegovoj zemlji statusa kandidata za članstvo u Uniji ali je upozorio kako političke napetosti i stalni sukobi u BiH i to mogu dovesti u pitanje.

“Opće je stajalište kako je BiH u posljednjih 15 do16 mjeseci napravila izvanredan napredak i da smo dio reformi uradili na zadovoljavajući način. Međutim, isto tako svi imaju dozu opreza, jer znaju da kod nas stvari vrlo teško kreću u pozitivnom smjeru, a vrlo lako stanu i krenu u kontrasmjeru. Zbog toga, uz jedan veliki optimizam i veliku potporu postoji i doza opreza”, kazao je Crnadak u intervjuu za banjolučke “Nezavisne novine”.

BiH je zahtjev za odobravanje kandidatskog statusa podnijela u veljači ove godine iako do tada nije ispunila potrebne uvjete. Tako je tek ranije ovog mjeseca donesena konačna odluka o mehanizmu koordinacije odnosa sa EU nužnog za otvaranje pregovaračkog procesa.

Uz Kosovo BiH je jedina država regije koja nije ni započela pregovore s Bruxellesom o eventualnom članstvu. Ministar Crnadak drži kako unatoč izazovima s kojima se susreće unutar EU i dalje postoji većinsko opredjeljenje za nastavak procesa proširenja. “Za nas je važno dominantno stajalište u EU da se politika proširenja treba nastaviti i da zemlje zapadnog Balkana trebaju nastavit putem ka članstvu u EU. “Moramo biti svjesni da trebamo biti brzi kako bismo iskoristili situaciju kakva je sada”, kazao je šef bosanskohercegovačke diplomacije.

Dodao je kako bi za BiH “blagi popust” pri ispunjavanju kriterija za članstvo mogao biti koristan no nikako neki prijeki put jer je u interesu zemlje provesti reforme i tako osigurati stabilnost i dosezanje europskih standarda.

You may also like