Cameron vjeruje u dogovor o reformi EU

Britanski premijer David Cameron vjeruje da će se pronaći rješenje u svakom pitanju pregovora o uvjetima britanskog članstva u Europskoj uniji, prenosi Reuters Cameronovu izjavu tijekom posjeta Bukureštu u srijedu.

Cameron traži novi dogovor s 28-članim blokom prije referenduma o tome treba li Britanija ostati u EU, za koji je obećao da će se održati do kraja 2017. godine. “Na summitu sljedeći tjedan imat ćemo neovisne rasprave o svim reformama koje sam predlagao i vjerujem da će se pronaći rješenje u svakom pitanju”, rekao je Cameron novinarima nakon razgovora s rumunjskim predsjednikom Klausom Iohannisom. “Europska unija pokazala je već osjetljivost da odgovori na zabrinutosti svojih država članica. A sada je potrebno da to ponovno učini, počinjući u prosincu i u daljnim diskusijama u veljači”, kazao je Cameron.

Naglasio je kako želi da Britanija ostane u reformiranoj Europskoj uniji, te dodao da stoga traži da se naprave reforme, kako bi one odgovorile na strahove Britanaca vezane uz status quo. On je već rekao da ne očekuje postizanje dogovora na sastanku Europskog vijeća koji je najavljen za 17. i 18. prosinca, ali želi da se pozornost usmjeri na promjene koje traži. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je da bi “rasprave idući tjedan trebale pripremiti put za dogovor u veljači”.

Jedno od najspornijih pitanja je britanski zahtjev za smanjivanjem socijalne pomoći za migrante. Cameron je rekao u Bukureštu kako reforme u sektoru socijalne skrbi prepoznaje kao jedno od najtežih područja u pregovorima. Britanski je premijer također rekao da trenutni broj migranata u Britaniji nije održiv, što je jedna od tema javne rasprave o ostanku u EU. “Podržavam načela slobodnog kretanja radi posla. No nikad nije bilo predviđeno da će slobodno kretanje pokrenuti takav ogroman broj ljudi preko našeg kontinenta”, rekao je.

You may also like

0 comments