Home Geopolitika Cameron pozvao britanske muslimane na polaganje engleskog jezika

Cameron pozvao britanske muslimane na polaganje engleskog jezika

by Agencije

Osobama koje su u Veliku Britaniju ušle kao imigranti, a koje u roku od dvije i pol godine od dolaska ne polože test poznavanja engleskog jezika, ostanak u toj zemlji možda neće biti dopušten, izjavio je u ponedjeljak britanski premijer David Cameron, nastojeći potaknuti što bolju integraciju muslimanskih žena u društvo.

Cameron je podsjetio da u Velikoj Britaniji trenutačno živi oko 190.000 britanskih muslimanki čiji je engleski jezik vrlo loš ili ga uopće ne poznaju te da Britanija mora nešto poduzeti u pogledu “nazadnih stajališta” muškaraca koji, kako je istaknuo, imaju pogubnu kontrolu nad životima svojih supruga, sestara i kćeri. “Bilo tko može doseliti ovdje s osnovnim znanjem engleskoga. Ne postoji nikakva obveza da se znanje s vremenom treba poboljšati. No to ćemo izmijeniti. Odsad vrijedi pravilo: ako ne poboljšate znanje engleskoga jezika, to će utjecati na potencijalni prisilan odlazak iz Ujedinjenog Kraljevstva”, napisao je Cameron u članku objavljenom u listu Times. “Na ovaj način upozoravamo muškarce koji sprečavaju svoje partnerice u njihovim nastojanjima da se uklope u britansko društvo, da će za to snositi posljedice”, napisao je.

Vlada kani uložiti oko 20 milijuna funta u satove engleskoga jezika namijenjene ženama iz izoliranih zajednica, a od listopada 2016. počet će testiranja osoba koje su u Britaniju doputovale uz supružničku vizu. Na taj će se način provjeriti jesu li se njihove jezične vještine u međuvremenu poboljšale.  Cameron je istaknuo kako smatra da nema izravne veze između lošeg engleskog i ekstremizima, no vjeruje kako postoji opasnost da bi oni koji se nisu u stanju uklopiti u britansko društvo mogli biti podložniji ekstremističkim ideologijama.

Njegova razmišljanja kritizirale su muslimanske grupe koje smatraju da britanski čelnik samo ocrnjuje muslimane umjesto da surađuje s muslimanskim zajednicama i pomaže im u borbi protiv terorizma. “Premijer David Cameron i njegovi konzervativci ponovno koriste britanske muslimane, nastojeći jeftinim političkim potezima pokazati svoju odlučnost”, rekao je voditelj zaklade Ramadan, Mohamed Šafik.

Related Posts