Cameron danas predstavlja dogovor s EU u parlamentu

Britanski premijer David Cameron predstavlja u ponedjeljak pred parlamentom sporazum koji je u petak postigao sa svojim europskim partnerima, četiri mjeseca prije najavljenog referenduma o britanskom ostanku ili izlasku iz Europske unije.

Cameron se nada da će većina Britanaca glasovati za ostanak u Uniji na referendumu 23. lipnja, ali je već doživio neuspjeh u pridobivanju karizmatičnog londonskog gradonačelnika Borisa Johnsona, koji se u nedjelju priključio pristašama izlaska iz EU-a.”Poduprijet ću kampanju za odlazak iz Europske unije”, rekao je Johnson za televiziju, dodavši da je odluku donio teška srca. Kazao je i da ne kani sudjelovati u tv-raspravama protiv kolega iz vlastite stranke. Pohvalio je Cameronova nastojanja da ponovno pregovara o dogovoru s EU-om, no smatra da “nitko ne može kazati kako je ovo temeljna reforma ni EU-a niti odnosa Velike Britanije i EU-a”.

Dodao je da voli Europu i Bruxelles, u kojemu je dugo živio, no da ne treba miješati ljepote Europe, putovanja europskim zemljama, odličnu hranu i prijatelje iz drugih zemalja s političkim projektom pokrenutim prije više desetljeća koji u ovom trenutku prijeti da izmakne vlastitoj demokratskoj kontroli, objasnio je.

Cameron je dosad uspio izbjeći prebjege važnih članova Konzervativne stranke, poput ministrice unutarnjih poslova Therese May.  U nedjelju je pokušao pridobiti Johnsona na svoju stranu izjavivši za BBC: “Želim reći Borisu ono što kažem svima, a to je da ćemo biti sigurniji, snažniji i napredniji u Europskoj uniji”. Cameron sada pred sobom ima četiri mjeseca da bi uvjerio Britance u dobrobit dogovora ispregovaranog u Bruxellesu o posebnom statusu Velike Britanije u EU-u.

Po prvim anketama koje je Mail on Sunday proveo nakon zaključivanja sporazuma, 48 posto Britanaca ne želi napustiti EU, 33 posto je za Brexit a 19 posto je još uvijek neodlučno. Izlazak Britanije doveo bi i do novog referenduma o neovisnosti Škotske, kao što je upozorila premijerka Nicola Sturgeon. Svjestan svega što je na kocki, Cameron je već od nedjelje krenuo u borbu i u vrlo gledanoj emisiji BBC-a izravno napao pristaše Brexita.

Napuštajući EU, Velika Britanija bi samo imala iluziju suvereniteta, rekao je, te upozorio na “godine nesigurnosti” koje bi uslijedile te nikakva jamstva da bi britanske tvrtke imale potpun pristup tržištu.

You may also like

0 comments