Čak trideset elektrana u Beču je u vlasništvu građana

Grad Beč je  izvijestio da je do danas gradska energetska tvrtka Wien Energie izgradila čak 30 elektrana na području Grada čiji su suvlasnici 10 000 bečkih građana. Kako se ističe, prva takva sunčana elektrana u vlasništvu građana izgrađena je i puštena u pogon još 2012. godine, a sastojala se od 2100 modula.

Ti su moduli, po pojedinačnoj cijeni od 950 eura, ponuđeni građanima na kupnju i rasprodani su u dva tjedna. Od tada do danas Wien Energie je izgradio ukupno 30 elektrana čiji su većinski vlasnici građani Beča, koji su u njih ukupno uložili 35 mil. eura. Riječ je o 26 sunčanih elektrana i četiri vjetroelektrane, u kojima je do danas proizvedeno više od 50 000 MW h električne energije, čime je emisija ugljičnog dioksida (u odnosu na tu proizvodnju iz fosilnih goriva) smanjena za 17 000 t godišnje. Projekti su ostvareni prema načelu ‘sale and lease back’ i svakom suvlasniku elektrane omogućavaju godišnju dobit od 1,75 posto.

Naime, kada je riječ o sunčanim elektranama, građani kupuju module koji čine elektranu, a Wien Energie ih potom od njih unajmljuje i za to im na godišnjoj osnovi isplaćuje dobit. No, nakon isteka roka trajanja opreme, što se procjenjuje na 23 godine, građani će novac utrošen za njezinu nabavu dobiti natrag, a isto tako u bilo kojem trenutku module mogu prodati Wien Energieju po nabavnoj cijeni.

Uz to, Wien Energie najavljuje da će obnovljiva rješenja za opskrbu energijom u narednih pet godina uložiti 460 mil. eura, a do 2030. najmjerava udio obnovljivih izvora u proizvodnji energije udvostručiti, odnosno dovesti na 35 – 40%. Trenutačno se u Beču iz takvih izvora energijom opskrbljuje 800 000 ljudi, a do 2030. godine bi se taj broj trebao povećati na 1,5 mil, nešto manje od ukupnog današnjeg broja stanovnika Grada.

You may also like

0 comments