Čačić spreman dati šansu mandataru

Predsjednik Narodne stranke – reformista Radimir Čačić rekao u srijedu na konzultacijama kod predsjednice Republike kako su spremni razmotriti opciju da podrže nestranačkog mandatara, Hrid nije dao bianco potporu, dok će stranka Milana Bandića podržati mandatara Domoljubne koalicije i Mosta.

Čačić je rekao da su otvoreni za razgovor u svakoj mogućoj formi, a ako budu u oporbi, bit će konstruktivna oporba. Na informacije da će nestranački mandatar biti Tihomir Orešković kazao je kako je on, po njegovu iskustvu, vrlo uspješan menadžer u naponu snage. Dodao je i da ga dobro poznaje jer ga je upoznao na zajedničkom projektu izgradnje tvornice za Plivu. Drži kako Orešković nema političkog iskustva pa će mu u tome trebati potpora ostalih, a da će mu političku legitimaciju osigurati koalicija Domoljubne koalicije i Mosta. Također dodaje da će Orešković ovisiti o političkim odlukama koalicije koja ga podržava te neće biti neovisan.

Da je njega netko pitao, Čačić bi, kaže, istaknuo ime Ivice Mudrinića koji zna sve o tome što je hrvatska država – bio je ministar u vladi, uspješan gospodarstvenik a nestranački je čovjek. “Došao je iz HDZ-a, ali već 15 godina nije stranački čovjek”, dodao je. Zastupnica Hridi Gordana Rusak rekla je da kod predsjednice Republike nisu mogli dati bianco mandat bez da su vidjeli program. Njezina stranačka kolegica Irena Petrijevčanin Vuksanović dodala je pak da će njihova stranka biti u oporbi te se nikome nisu obećali.

Potvrdivši kako je kod predsjednice Repunblike rekao da će podržati Oreškovića za mandatara, Bandić je istaknuo da ga podržava jer misli da će Orešković sa svojim timom “napraviti nešto za Hrvatsku”. “Dao Bog da konačno krenemo raditi”, dodao je te poručio kako želi da i država jednog dana ima standard Grada Zagreba. Bandić je u veselom razgovoru s novinarima rekao i da će njegov klub saborskih zastupnika biti “mali vlakić” jer će, kaže, imati više od tri člana. No, nije želio izlaziti s imenima. “Imamo više od tri već sada, ali sve ćete čuti”, kazao je Bandić novinarima.

Nema nikakvog razloga da se mandataru ne da šansa, Hrvatska i on to zavrijeđuju. Na koji način ćemo se uključivati u rad vlade, vidjet ćemo. Hoće li to biti kroz konstruktivnu opoziciju, podržavajući sve dobre projekte ili na neki drugi način, ovisi ne samo o tome tko je mandatar, nego i koja je ekipa u Vladi, što su osnovne programske pozicije i što je politički prostor koji vlada zastupa, izjavio je gostujući u Dnevniku 3 HRT-a Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke – Reformisti. Ponekad je jako dobro da netko izvana, a ne iz ovog našeg lonca, pogleda stanje u zemlji, i procjenjuje – to je možda prednost, mišljenja je Čačić.

Mi smo i prije razgovarali s Domoljubnom koalicijom, kao i s koalicijom Hrvatska raste. Razgovore s Domoljubnom koalicijom ćemo nastaviti, a što ćemo i na koji način u sljedeće četiri godine raditi, ovisit će o rezultatu tih razgovora. Ovog trenutka se ne vidim nigdje, ali ono što sam ja uvijek radio je menadžerski posao, istaknuo je.

You may also like

0 comments