Home Ekonomija Čačić napao Debeljaka oko restrukturiranja Uljanika

Čačić napao Debeljaka oko restrukturiranja Uljanika

by Energypress.net

[vc_row][vc_column width=”1/3″]“To nema veze sa zdravom pameću”[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Nakon što je 23. ožujka u Otvorenom HRT priznao da je ovom menagementu prodao Uljanik za deset posto nominale i time stvorio Ponzievu shemu koja je dovela Uljanik do ove situacije, danas je Radimir Čačić dao intervju Expressu. Nije optimist.[/vc_column][/vc_row]

Projektno podržavate Vladu, bili ste na koalicijskim sastancima u Vladi. Je li Uljanik bliže stečaju ili restrukturiranju?

Uljanik je velika i ozbiljna tema. Do sada su u sanaciju dane više od četiri milijarde kuna u različitim formama, a kroz jamstva 2,5 milijardi, dok nas očekuje isplata daljnje dvije milijarde u slučaju stečaja. Sad se pokušava reći da bismo trebali na te iznose dati još tri do četiri milijarde kuna za restrukturiranje i da bi to bilo racionalno. Kad je trebalo reći nešto što javnost prihvaća s oduševljenjem, tipa: ‘Kupit ćemo Inu od Mađara’, od čega nema ništa, tad nitko nije sazivao koalicijske sastanke niti stranaka koje programski podržavaju Vladu nego je to rečeno jer donosi pozitivne poene. Sad, kad treba jasno reći da nekoliko tisuća ljudi gubi posao, jer ta priča više nema smisla, sazivaju se sastanci i očekuje se da netko to jasno kaže. Time se očito traži određeni alibi za Vladu. Bez obzira na to što je nama jasno što se radi i zašto se radi, smatramo svojom dužnošću reći da to nema smisla. Svi umirovljenici u Hrvatskoj mogli su prošle godine dobiti 650 kuna veću mirovinu mjesečno da nismo imali ovu situaciju s Uljanikom. To je posljedica u velikoj mjeri političke ucjene lokalne stranke, koja ima dovoljno glasova da kontinuirano ucjenjuje bilo lijevu ili desnu Vladu. I to sve plaćaju građani Hrvatske. Razumijem interes i logiku IDS-a, ali objektivno, to je protiv interesa hrvatskih građana, a dugoročno građana Pule i Istre.

Mislite li da će premijer imati hrabrosti i snage jasno reći da se ide u stečaj?

Mislim da će se to morati reći jer ovako se stavlja u poziciju da ga IDS ucjenjuje i proglašava odgovornim za nešto s čime on nema previše veze. Objektivno, ovdje je garancije za četiri milijarde kuna potpisao Ivan Vrdoljak dok je bio ministar. I ja sam bio ministar gospodarstva, pod kojim je bio Uljanik. Nađite jednu garanciju koju sam potpisao, a koja je pala. Ni jedna ne postoji! Nakon Vrdoljaka su i neki HDZ-ovi ministri nastavili potpisivati jamstva, pa čak i u ovoj vladi, ali drugu formu kredita. No sve što je bilo, bilo je i sad treba vidjeti što možemo napraviti. Po mom dubokom uvjerenju, ne smijemo dati da nas prave glupima. Ako nam pokušavaju reći u ovoj koncepciji o kojoj govori Tomislav Debeljak da treba dati još nekoliko milijardi za tzv. oportunitetni trošak, onda te netko gleda u oči i kaže: ‘Ti si budala i daj novac’. Neće ljudi, ako izgube posao u Uljaniku, prestati raditi. Naći će posao drugdje i plaćat će porez. Kooperanti koji rade za Uljanik naći će druge kupce i neće prestati raditi. To su tako bezobrazne i infantilne poruke koje nam se pokušavaju prodati s osnovnom idejom da će ministar gospodarstva progutati i takve vrste gluposti.

Ministar gospodarstva zagovara restrukturiranje?

Debeljak pod pričom restrukturiranja prodaje nešto što će nas stajati tri-četiri milijarde više od onog što ćemo sad i što smo dosad platili. Ono što sam ja čuo od Horvata jest kako on smatra da to košta gotovo isto kao stečaj, pri čemu, iskreno rečeno, zdrava pamet i brojevi govore da to nije moguće. Osim ako ne povjerujemo ovakvim vrstama gluposti.

Prema vašoj procjeni, koliko bi stajao stečaj Uljanika?

Stečaj će stajati između 4 i 4,5 milijardi, a tzv. restrukturiranje između 7,5 i 8,5 milijardi kuna. I na kraju nećemo imati ništa. Vrlo je važno istaknuti da je potpuno realno u stečaju s preustrojem u kratkom roku omogućiti nastavak rada 3. maja, a Uljanika eventualno u manjem opsegu.

Što u slučaju da premijer ne odluči presjeći? Kako ćete se postaviti?

Onda će politički morati preuzeti političku odgovornost za dodatno bacanje 4 milijarde kuna. Naravno, mi za to glasati nećemo, dio je razgovora koji je za Express vodila novinarka Snježana Krnetić.

Related Posts