Čačić: Brojna su rješenja za INA-u, a najbolje bi upravljala država

Predsjednik Reformista i bivši potpredsjednik Vlade, Radimir Čačić gostovao je u Novom danu na N1 . Govorio je o aktualnim ekonomskim i političkim događajima. Iznio je tri opcije za relaksaciju odnosa INA-MOL. Pohvalio je rad Andreja Plenkovića i najavio moguću suradnju sa HDZ-om, dok je kazao kako nema puno povjerenja u Davora Bernardića iako smatra kako iz sadašnjega stanja svatko može izvući SDP. 

Kazao je kako jučerašnji proklamirani rezultati od 2.9 posto rasta BDP-a nemaju nikakve veze s ovom Vladom, ni prošlom, a što je tragično ni s pretprošlom.  Na rast BDP-a utjecalo je nepostojanje Vlade, mediteranska kriza koja je ojačala naš turizam, sporo i cendravo pokretanje EU fondova. Po prvi puta smo dobili više nego smo dali i to je ipak ozbiljan pomak, ali još uvijek manji pomak. Rumunji, Bugari rastu bitno brže na godišnjoj razini.

Poseban je apsurd inzistriati, kazao je Čačić, kako je naš rast u vrhu EU jer to ovisi o tome što nam je osnova.  Baza nam je da smo 2008. pali za 15 posto, da smo najduže bili u recesiji… Startamo nisko. Ovo jest dobro, daje prostora za optimizam i ako ova Vlada počne raditi na jedan suvisli način daje se mogućnsot da rastemo za tri, tri i pol posto 3,5 posto. Mislim da je to trend oporavka koji će trajati nekoliko godina, ako Vlada ne bude nanosila previše štete.

“Porezna reforma je definitivno dobra, smanjuje opterećenje na rad za 1,3 poena. Izgleda malo, ali nije. To je opterećenje potpuno nepravedno raspoređeno. Sad će biti oslobođeno od poreza milijun i pol ljudi, ali to je sve sloj ljudi s najnižim plaćama i oni uopće neće osjetiti nikakav pozitivni pomak, osjetit će ga oni s nešto većim i visokim plaćama. Argument ministra Marića je korektan, da to nije predmet porezne reforme, ali to je samo alibi argument. On to zna. Potrebne su druge mjere, kao što je povećanje minimalne plaće, što je apsolutno moguće. Načelno je reforma jako dobra, potrošnja će narasti, zadržat ćemo kvalitetne ljude. Ima niz prednosti, ali i velike opasnosti. Dodatni je udar na lokalne i regionalne samouprave. Ovaj puta se tvrdi da će se napraviti kompenzacijski fond koji će to kontrolirati. I mora se napraviti. Ova priča ponovno udara sjever Hrvatske. On ima plaće ispod 3800 kuna, plaće koje uopće nemaju benefite iz reforme, a svi bogatiji će dobiti još više. Mora se ići da se pomogne krajevima koji rade, doprinose, izvoze, a ustvari su najslabije plaćeni. Lokalnim samoupravama se predviđa novac od promjene poreza na promet nekretnina. Recimo da je kvadratni metar na sjeveru pet kuna. Na jadranu je 100. Porez koji će biti kao kompenzacija neće donijeti ništa sjeveru, samo bogatima”, kazao je Čačić.

Predložio je i rješenja za relaksaciju odnosa INA-MOL te rekao kako je od tih rješenja najmanje moguć dogovor sa mađarskom stranom jer su izigrana ulaganja i struktura upravljanja. Kazao je kako bi Hrvatska puno bolje upravljala.

” Dogovor postići nećemo, ako ga i postignemo INA će polako nestajati. Druga opcija je da se ide u integraciju u okviru sustava, a treća opcija je prodaja vanjskom partneru pri čemu odnosi s Rusijom eliminiraju potencijalnog ruskog ulagača koji je ozbiljan. To smo eliminirali, to je posebna priča. I naravno tu je i mogući otkup. Mislim da je najmanje vjerojatno pa i najmanje dobro za Hrvatsku da Mađari ostanu. Nisu se pokazali kao korektni partneri”, rekao je Čačić.

 

 

 

You may also like