Ćaća se vraća….

“Izdržat ću i na kraju pobijediti” glasila je rečenica kojom je Ivo Sanader 9. prosinca 2012. godine komentirao novu optužnicu protiv njega, onu u slučaju Fimi-media. Danas 1. listopada 2015. godine poništen je kompletan postupak i presuda u slučaju Fimi-media.

Kako će svijet izgledati sutra nakon što se Ćaća vrati nije teško predvidjeti. Svijet će biti otprilike isti kao i danas. Ono što će se sigurno razjasniti je odgovornost USKOK-a i Državnog odvjetništva te njenih šefova Mladena Bajića i Dinka Cvitana. Pošto je optužnica pala, a presuda je osporena, očito je kako je pala na pravno-formalnim, odnosno proceduralnim razlozima, a ne na osnovi nedostatka materijalnih dokaza. Očitovanje Vrhovnog suda kako je povrijeđena procedura Kaznenog postupka to potvrđuje.  Sada možemo konstatirati da su ljudi, kojima je povjeren zadatak izlaganja optužnice u procesu parničenja, itekako zakazali. Isto vrijedi za njihove šefove Bajića i Cvitana koji bi iz minimalne pristojnosti trebali ponuditi svoje mandate na raspolaganjem.

Što će politika s još jednim bivšim premijerom na slobodi? Osobno ću biti razočaran ako se za nedjelju, dvije Ivo ne pojavi kod Ace u emisiji. Ipak što su prijatelji ako si ne pomažu kada je najteže. Bila bi to još jedna emisija u kojoj će nekada, realno, najmoćniji čovjek u državi plakati kako je za sve kriva Jadranka, koju je sam imenovao svojom zamjenicom, koja mu namješta. Ipak se ovih dana priča kako se sprijateljila sa Zoranom Milanovićem koji bi ju navodno trebao staviti na perspektivno mjesto na listi SDP-a. Ovo bi joj moglo politički koristiti koliko i štetiti.

Opet nije ovdje samo Sanader optužen, optužen je HDZ. Stranka kojoj su najglasnije Milanović, Stazić i Dragovan lijepili etiketu zločinačke organizacije. Doista ta konstrukcija postoji u optužnici i poništenoj presudi. Ovo je uistinu teška kvalifikacija, skoro teška koliko i 29,2 milijuna kuna koje je HDZ u ratama bio uplaćivao u državni proračun. Dakako s poništenjem kompletnog postupka i presude u vodu pada teza o zločinačkoj organizaciji.

Majka svih afera! Nevjerojatna je činjenica da smo 2011. godine gledali najveću Hrvatsku aferu kako se raspetljava, a danas gledamo kako se raspetljava raspetljavanje najveće afere u Hrvatskoj. Padanjem ove presude cijeli se postupak vraća na početak i raspetljavanje najveće afere u Hrvatskoj može ponovo početi, ako bi se optužnica ponovo podigla. Ovo će biti nešto slično reprizi Big Brothera ili Farme. Ista lica, iste uloge, ali ni približno zanimljivo.  Tko je jamio, jamit će još malo. Mogla bi biti nova narodna nakon današnje presude.

*Autor je Pavao Škoko Gavranović

You may also like