Home Ekonomija C. Legarde proglašena krivom zbog nemara

C. Legarde proglašena krivom zbog nemara

by Agencije

Šeficu Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde francuski sud proglasio je krivom zbog nemara zbog njene uloge u isplati 400 milijuna eura odštete 2008. godine francuskom biznismenu Bernardu Tapieu, javlja BBC.

Francuski suci proglasili su u ponedjeljak izvršnu direktoricu MMF-a Christine Lagarde krivom za nemar jer nije osporila državnu isplatu od 400 milijuna eura koliko je arbitražnom odlukom pripalo poslovnom čovjeku Bernardu Tapieu 2008., kada je bila ministrica financija, ali je nisu za to kaznili.

Lagarde, koja je otputovala u Washington i nije prisustvovala izricanju presude, ranije je negirala optužbe za nemar, a njezin odvjetnik je odmah nakon izricanja presude najavio da će se žaliti. Ova sudska presuda mogla bi izazvati novu krizu u vrhu MMF-a, nakon što je Lagardein prethodnik Dominique Strauss-Khan podnio ostavku 2011. zbog seksualnog skandala.

Lagarde (60), prijetila kazna do godinu dana zatvora te novčana kazna od 15.000 eura. “Kontekst globalne financijske krize u kojem se Lagarde zatekla treba biti uzet u obzir”, rekla je glavna sutkinja Martine Ract Madoux, objašnjavajući neizricanje kazne. Istaknula je također njezin velik ugled i međunarodnu ulogu kao razloge zašto je sud nije kaznio. Lagarde je osuđena zbog uloge u arbitražnoj presudi iz 2008., kojom je francuskom tajkunu Bernardu Tapieu, savezniku tadašnjeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja, isplaćeno 403 milijuna eura.

Tapie je tužio francusku banku Credit Lyonnais zbog uloge u prodaji njegovih dionica u tvrtki Adidas 1990-ih godina. Kada je Lagarde postala ministrica financija 2007., pravni spor između Tapieja i banke još nije bio riješen, a ona je izdala nalog da se riješi privatnom arbitražom umjesto na sudu. Suci su zaključili da nije sporna njezina odluka da se ide na arbitražu nego to što nije osporila isplatu državnog novca. Glasnogovornik MMF-a rekao je da će se Izvršni odbor MMF-a, koji predstavlja 189 država članica, uskoro sastati kako bi razmotrio tu presudu.

Related Posts