BUZ protivnik Nakićevog zdravstvenog modela

Povećanje cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja, ali i promjene Hitne pomoći koje najavljuje resorni ministar Dario Nakić imaju potporu Mosta, ali ne i svih članova Domoljubne koalicije. Čelnik BUZ-a Milivoj Špika, koji je dio Domoljubne koalicije nedavno je izjavio da reforme koje je najavio ministar zdravstva nemaju nikakve veze s onim što je o reformi dogovoreno unutar Domoljubne koalicije.

“Nitko nije spominjao povećanje cijena niti bilo kakvo udaranje na standard građana. Ovo je vrlo opasan model ministara Nakića” rekao je Špika za 24sata.

Ustvrdio je da sve ide prema tome da će bogati biti zdravi, a siromašni osuđeni na umiranje. Najavio je glas protiv najavljene ministrove reforme u Saboru. “Ako su ovo reforme, jadna nam majka” zaključio je Špika. Iznenađenje čelnika BUZ-a ne treba čuditi jer je i sam ministar još u siječnju govorio suprotno od sada najavljene reforme. “Polica dopunskog osiguranja za sada se neće mijenjati”, rekao je Nakić u intervjuu krajem siječnja.

Reforma Hitne pomoći, prema kojoj će medicinske sestre odlučivati tko je hitan slučaj, a tko ne, zgorila je zdravstvene djelatnike. “Ovo je nečuveno, katastrofalno. Ovakvo što nitko od prethodnih ministara nije radio, a čak se nije usudio ni Andrija Hebrang koji je imao veće ovlasti i bio daleko veći stručnjak od Nakića. Nikada niti jedan ministar nije preko medija najavljivao ovakve promjene zanemarujući zakone”, rekla je predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek.

“Da bi sestre mogle postavljati dijagnoze pacijentima Vlada bi trebala promjeniti Zakon o zdravstvenoj zaštiti pa ondje gdje stoji da je posao sestre ‘njega’ staviti ‘uspostavljanje dijagnoze’. Ujedno bi Vlada, obzirom da ministar želi pacijentima naplaćivati 150 kuna dolazak na Hitnu kad nisu hitni , platiti građanima tečaj na kojem bi naučili sami sebi postaviti dijagnozu. On kao liječnik bi trebao znati što je panična dijagnoza jer kad građaninu koji nema znanja iz medicine, a dođe slabo, srce udara i ga nešto zaboli, potraže pomoć liječnika jer ne znaju da li je nešto opasno ili nije odnosno je li hitno ili nije”, kaže Avberšek.

Ministar Nakić je ravnateljima Hitne pomoći prezentirao Reformu hitne medicine. U 19 gradova, kojima prijeti odljev stanovnika, uvest će tzv. timove 1, koji se sastoje od liječnika, medicinskog tehničara i vozača. Cilj je motivirati stanovnike da ostanu živjeti u tim mjestima . Ponovio je da će trijažne medicinske sestre u bolnicama procjenjivati je li neki pacijent hitan. Smatra kako su educirane za obavljanje tog posla, iako priznaje da ih nema dovoljno. Zato ostavlja mogućnost da trijažu rade i sestre sa srednjom školom koje imaju tri godine iskustva. Priznao je i da nedostaje liječnika na hitnoj. To će pokušati riješiti dopunskim radom liječnika iz drugih odjela na hitnoj, povećanjem dobne granice za odlazak u mirovinu za pojedine liječnike i povežćanjem upisa studenata na medicinske fakultete.

Udruga pacijenata apelirala je na ministra zdravstva da odustane od kažnjavanja oboljelih koji brinu o svom zdravlju te da liječnike ne stavlja u ulogu policije koja kažnjava oboljele. Pozivaju ministra da zaustavi nastavak tajkunizacije solidarnog javnog zdravstvenog sustava, jer je on opće dobro i nema alternativu, pišu 24sata.

You may also like

0 comments