Butković: Vinjete nisu loše rješenje

Gostujući u emisiji Prvog programa HR A sada Vlada ministar prometa, pomorstva i infrastrukture Oleg Butković izjavio je da je u njegovu resoru mnogo problema, a najviše u dijelu koji se odnosi na ceste i željeznice.

U sektoru prometa ove godine stiže na naplatu 1,1 milijarda eura, a do 2020. čak 5,5 milijardi eura, i to najviše u sektoru cesta. Snažno restrukturiranje u svim cestarskim tvrtkama i u željeznici bit će naš prioritet, kazao je. Ministar tvrdi da velikih otpuštanja neće biti, a danas će na sjednici Vlade saznati imena zamjenika i pomoćnika za koje je ustvrdio da su izabrani po kriteriju stručnosti. Prvi potez koji je učinio u svom mandatu je upućivanje zahtjeva prema Vladi da se zračna luka Pleso preimenuje kako bi ponjela ime prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Samim radovima u zračnoj luci je zadovoljan.

Kada je u pitanju uvođenje vinjeta rekao je će se konačna odluka o uvođenju donijeti nakon pregledavanja studija koje trebaju pokazati da li se ide na ovaj način naplate ili ne. Sam ministar se zalaže za ovaj način naplate jer smatra da bi se na taj način povećala iskoristivost autocesta. O monetizaciji nema govora, a želju mirovinskih fondova da uđu u autoceste tek treba razmotriti. Naglasio je da će se boriti da se dionica autoceste od Rijeke do Žute lokve isfinancira preko Europske komisije, a za to je potrebno pripremiti kvalitetan projekt jer ova je dionica značajna ne samo za Hrvatsku već i kao dio jadransko-jonske autoceste.

Na pitanje kako kani unaprijediti poslovanje Hrvatskih željeznica, upozorio je da opadaju broj putnika i količina tereta prevezenih željeznicom, ali i da će veliki infrastrukturni projekti biti uglavnom u željeznici. Naglasio je i da ova vlada neće zaustavljati razvojne projekte prethodne vlade. Projekti su budućnost željeznice, a nizinska pruga prema Rijeci treba biti prioritet kako bi se moglo što bolje konkurirati slovenskoj luci Kopar. Problem predstavlja subvencioniranje koje umjesto da pada i dalje raste. To je očiti znak da je potrebno snažno restrukturiranje. Odnos između uprava je jako loš, naglašava, pa se čak razmišlja o stvaranju holdinga.

Kada su u pitanju luke zadovolan je izgradnjom infrastrukture u Rijeci ali opet naglašava da je bez kvalitetne željezničke povezanost luka Rijeka osuđena gledati u leđa luci Kopru. U Pločama je situacija puno bolja.

Od Pelješkog mosta se ne odustaje. Upućena je aplikacija prema EU, a ako sve bude išlo prema planu radovi bi mogli započeti početkom 2017. godine. Izvore financiranja za sve veće projekte pronalazi u fondovima EU. Ukoliko se izgrade kvalitetni projekti ne trebamo strahovati naglašava. Odličan su primjer zračne luke koje ta sredstva koriste jako dobro. Croatia airlanes je prošla proces restrukturiranja i sad bilježi neto dobit. No za uspješno funkcioniranje je potreban strateški partner.

Kada su u pitanju promjene na čelu uprava rekao je da će se svi rezultati izanalizirati. Ukoliko se pokaže da postoji potreba za smjenama tada će se one i dogoditi. Moj je cilj uvesti kratkoročne, srednjioročne i dugoročne mjere pomoći kojih bi se pratio učinak čelnika uprava rekao je. Kao tri ključna prioriteta u rješavanju problema naveo je rješavanje problema dugova u cestovnom prometu, restrukturiranje željeznica i ostvarivanje velikih projekata poput Pelješkog mosta.

You may also like

0 comments