Home Geopolitika Business Insider: Treći svjetski rat počet će na Baltiku

Business Insider: Treći svjetski rat počet će na Baltiku

by Energypress.net

Da bi novi globalni rat mogao početi opet u Europi tvrdi američki stručnjak za vanjsku politiku Paul D. Miller koji je, kako je ustvrdio za Business Insider, prije četiri godine predvidio i rusku invaziju na Ukrajinu.

Sada smatra da je najkritičnije žarište Baltik koji će za novog američkog predsjednika Donalda Trumpa biti jedan od najvećih izazova.  Neki analitičari smatraju kako su ciljevi Vladimira Putina, ruskog predsjednika, racionalni i obrambeni: širenje NATO-a postaje prijetnja i Rusija uzvraća udarac. Zapad širi svoj utjecaj na račun Rusije i ona se osvećuje. No, Miller smatra kako su to – gluposti.  “Putin smatra kako je hegemonija u ruskom susjedstvu nužna zbog sigurnosti Rusije. No, potezi Kremlja uvjetovani su i specifičnim oblikom ruskog nacionalizma koji je prožet vjerom. U ovom slučaju, Rusija je čuvar pravoslavlja i ima zadatak štititi i širiti vjeru”, ocijenio je Miller.

U tom smislu, i NATO je prijetnja Rusiji pa je zato Putinov plan “slomiti” ili bar unijeti nemir u taj savez. Do sada je u svojim namjerama bio uspješan, a njegove posljednje dvije mete, Ukrajina i Gruzija, iako nisu bile članice NATO-a, vjerojatno bi krenule u postupak pristupanja savezu. Miller smatra kako se Putin na ovaj način osigurao jer se niti jedna država neće priključiti NATO-u dok je pod djelomičnom “okupacijom”.a.

Otišao je još dalje. U takvom razvoju situacije, Poljska bi, smatra, sigurno tražila aktivaciju Članka 5. proglašavajući Baltik napadnutim od strane Rusije. Njemačka i Francuska opirale bi se tome u početku, a sve oči bile bi uprte u SAD. Ukoliko savez ne bi aktivirao članak 5., uzajamna sigurnosna jamstva unutar NATO-a postala bi besmislena.

“Ukoliko bi Članak 5. bio aktiviran, bila bi to i objava rata Zapada Rusiji. A to će biti i trenutak kada će Trump morati odlučiti je li obrana Latvije ili Estonije vrijedna riskiranja Trećeg svjetskog rata”, ocijenio je Paul D. Miller a prenosi Business Insider.

Related Posts