Burzovni indeksi u padu četvrti dan za redom

Strah od podizanja kamata

Na Wall Streetu su burzovni indeksi pali i u četvrtak, četvrti dan zaredom, jer se ulagači plaše agresivnog povećanja kamata Feda i jer su dvije velike banke objavile slabije nego što se očekivalo poslovne rezultate.

Indeksi su tijekom trgovanja bili u dubljem minusu jer su ulagači i dalje pod dojmom podatka da je inflacija u SAD-u u lipnju dosegnula 9,1 posto, novu najvišu razinu u više od 40 godina.

Zbog toga se očekuje da će američka središnja banka i u srpnju, drugi mjesec zaredom, povećati ključne kamatne stope za agresivnih 0,75 postotnih bodova.

Neki čak špekuliraju da će Fed podići kamate za cijeli postotni bod.

Zbog toga se rast gospodarstva usporava, a pitanje je samo hoće li Fed uspjeti ‘mekano’ prizemljiti gospodarstvo ili ga gurnuti u recesiju.

Ulagače su jučer razočarali i slabiji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati dvije velike banke, JPMorgan Chasea i Morgan Stanleya. Obje su izvijestile o padu dobiti i upozorile na usporavanje rasta gospodarstva.

Zbog toga je cijena dionice JPMorgan Chasea pala 3,5, a Morgan Stanleya 0,4 posto, pa je S&P indeks bankarskog sektora izgubio 2,4 posto.

No, rast cijena dionica u tehnološkom sektoru ublažio je pred kraj trgovanja gubitke S&P 500 indeksa, dok je Nasdaq čak provirio u pozitivno područje.

I idućih dana u fokusu ulagača bit će kvartalni poslovni rezultati kompanija. Početak sezone objave rezultata nije impresionirao, stoga su smanjenje procjene.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Na Zagrebačkoj se burzi i u petak očekuje oprezno trgovanje, kao i prethodnih dana, pri čemu bi Crobex indeks, koji je na putu gubitaka treći tjedan zaredom, mogao stagnirati.

Na azijskim se burzama u petak trguje oprezno jer je ulagače zabrinuo slabiji nego što se očekivalo rast kineskog gospodarstva, ali i pad cijena dionica na Wall Streetu četvrti dan zaredom.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle, nakon jučerašnjeg pada. Cijena barela na londonskom tržištu porasla je 0,90 posto, na 99,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,61 posto, na 96,35 dolara.

You may also like