Burzovni indeksi porasli nakon pet dana usprkos padu cijene nafte

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi porasli, što se zahvaljuje korekciji cijena dionica nakon pet dana pada i nadi ulagača da će Britanija ostati u Europskoj uniji. Dow Jones ojačao je 0,53 posto, na 17.733 boda, dok je S&P 500 porastao 0,31 posto, na 2.077 bodova, a Nasdaq indeks 0,21 posto, na 4.844 boda.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja cijene su dionica nastavile negativni niz, šesti dan zaredom, no do kraja burzovnog sastanka indeksi su se oporavili i završili u plusu. To se zahvaljuje nadi ulagača da će doći do preokreta u raspoloženju Britanaca i da će 23. lipnja na referendumu ipak glasati za ostanak u Europskoj uniji.

Posljednjih dana cijene su dionica padale jer ankete uoči referenduma o ′Brexitu′ pokazuju da vode zagovornici izlaska iz EU, a takav rasplet događaja doveo bi do poremećaja na financijskim tržištima i naštetio ionako krhkom oporavku gospodarstva. “Tečaj britanske funte odmaknuo se od dna, pale su cijene državnih obveznica, a porasle cijene dionica. Ulagači se nadaju da će Britanija ipak ostati u EU”, kaže Lou Brien, strateg u tvrtki DRW Trading.

Podršku tržištu pružila je i nada ulagača da američka središnja banka neće do jeseni povećavati kamatne stope, s obzirom na usporavanje rasta američkog gospodarstva. Uspon cijena dionica zahvaljuje se, kažu analitičari, i korekciji nakon pet dana pada.

Tako su jučer cijene porasle u devet od 10 sektora S&P 500 indeksa. Na vrijednosti su izgubile, 0,2 posto, samo dionice u energetskom sektoru, što je posljedica pada cijena nafte na najniže razine u mjesec dana. Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,27 posto, na 5.950 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,59 posto, na 9.550 bodova, a pariški CAC 0,45 posto, na 4.153 boda.

You may also like