Burzovni indeksi porasli drugoga dana za redom

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica blago porasle, drugi dan zaredom, jer svjedočenje bivšeg direktora FBI-a Jamesa Comeya o istrazi o uplitanju Rusije u lanjske predsjedničke izbore u SAD-u nije donijelo ništa što bi uznemirilo ulagače. Dow Jones ojačao je 0,04 posto, na 21.182 boda, dok je S&P 500 porastao 0,03 posto, na 2.433 boda, a Nasdaq indeks 0,39 posto, na 6.321 bod.

Bivši direktor FBI-ja Comey u četvrtak je u svjedočenju u Senatu optužio predsjednika Donalda Trumpa da mu je dao otkaz kako bi potkopao istragu o mogućem udruživanju njegove kampanje i Rusije tijekom predsjedničkih izbora prošle godine. No, kazao je da Trump nije bio pod istragom, nego je predsjednik od njega zatražio samo da zaustavi dio istrage vezan za bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna.

No, Comey nije htio reći smatra li da je predsjednik namjeravao prekršiti zakon, dok Trumpovi kritičari tvrde da je bilo kakav pokušaj da spriječi istragu FBI-a upravo to. Taj bi prekršaj mogao voditi do njegovog opoziva u Kongresu, no republikanci koji kontroliraju Senat i Predstavnički dom pokazuju malo volje da učine taj potez. Ništa što je Comey jučer kazao nije odstupalo od njegove pisane izjave koja je javno objavljena dan prije, pa njegove svjedočenje u Senatu nije izazvalo znatnije reakcije na tržištu.

I dok dio analitičara smatra da je s ovime riješen jedan problem koji je tjednima predstavljao rizik za tržišta, drugi upozoravaju na negativan utjecaj Comeyevog svjedočenja na Trumpove planove. “Na istom smo mjestu na kojemu smo bili prije. Trumpovoj vladi bit će sada puno teže sastaviti paket fiskalnih poticaja. Vjerojatno će prijedlozi o smanjenju poreza i povećanju ulaganja u infrastrukturu biti manje izdašni nego što su ulagači očekivali. A ti bi poticaji mogli biti donijeti u 2018., a možda tek u 2019. godini”, kaže John Canavan, strateg u tvrtki Stone & McCarthy Research Associates.

Ulagači su bili oprezni i zbog britanskih parlamentarnih izbora. Prema izlaznim anketama, konzervativna stranka premijerke Therese May nije uspjela osvojiti parlamentarnu većinu na prijevremenim izborima, što je rezultat koji bi mogao zakomplicirati situaciju na britanskoj političkoj sceni i otežati pregovore o Brexitu.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,38 posto, na 7.449 bodova, a pariški CAC 0,02 posto, na 5.264 boda. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,32 posto, na 12.713 bodova.

You may also like

0 comments