Burzovni indeksi pali zbog pada cijena nafte i Brexita

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale treći dan zaredom jer su ulagači nesigurni uoči sjednice Feda i referenduma o izlasku Britanije iz Europske unije. Dow Jones oslabio je 0,74 posto, na 17.732 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,81 posto, na 2.079 bodova, a Nasdaq indeks 0,94 posto, na 4.848 bodova.

Cijene dionica pale su jučer u svih 10 sektora S&P 500 indeksa, a najviše u rudarskom i tehnološkom. Pad rudarskog sektora posljedica je topljenja cijena nafte i sirovina, nakon što su tjedan dana prije snažno porasle.

Američki softverski div Microsoft objavio je u ponedjeljak da je potpisao sporazum o kupnji društvene mreže LinkedIn za 26,2 milijarde dolara u gotovini. “Sporazum povezuje vodeći poslovni ′oblak′ u svijetu s vodećom društvenom mrežom poslovnog svijeta”, objavio je u priopćenju izvršni direktor Microsofta Satya Nadella.

Kako se navodi u priopćenju dvije kompanije, LinkedIn “će zadržati prepoznatljivi brend, kulturu i neovisnost” a Jeff Weiner poziciju izvršnog direktora. “Promijenili smo način na koji svijet pristupa prilikama a ovaj odnos s Microsoftom i kombinacija njihovog oblaka i LinkedIn-ove mreže pružaju nam priliku da izmijenimo i kako svijet funkcionira”, poručio je Weiner.

Dvije kompanije objavile su da su postigle “konačni” sporazum koji će biti zaključen do kraja godine, uz potporu LinkedIn-ovog predsjednika odbora i vlasnika kontrolnog udjela Reida Hoffmana. Transakcija se nadovezuje na nastojanja Microsofta da proširi poslovni fokus i na segmente izvan softvera dok LinkedIn traži načina da pojača rast. LinkedIn omogućuje članovima povezivanje s istomišljenicima u poslovnom svijetu i olakšava potragu za poslom. Trenutno imaju 433 milijuna članova širom svijeta.

Oprez na tržištu posljedica je nervoze ulagača uoči sjednice čelnika američke središnje banke u utorak i srijedu. Doduše, ne očekuje se povećanje kamata već sada, no ulagači će pažljivo pratiti hoće li Fed nagovijestiti kada bi to mogao učiniti. “Mislim da je tržište nervozno zbog mogućeg povećanja kamata u skorije vrijeme i zbog bojazni da bi to narušilo oporavak američkog gospodarstva”, kaže Jake Dollarhide, direktor u tvrtki Longbow Asset Management.

Ulagači su oprezni i zbog toga što se bliži referendum o mogućem izlasku Britanije iz Europske unije, a ankete pokazuju da je ishod referenduma neizvjestan. “Preostalo je još tjedan dana do ′Brexita′, a to izaziva pritisak na neka međunarodna tržišta. I dalje nema jasnih naznaka rezultata, pa su ulagači nesigurni”, kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u tvrtki BB&T Wealth Management.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,16 posto, na 6.044 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,80 posto, na 9.657 bodova, a pariški CAC 1,85 posto, na 4.227 bodova.

You may also like