Burzovni indeksi opali s rekordnih razina

Pale dionice energetskog sektora

Na Wall Streetu su u srijedu S&P 500 i Dow Jones indeks skliznuli s rekordnih razina, unatoč odličnim poslovnim rezultatima Microsofta i Alphabeta, jer su znano pale cijene dionica u energetskom i financijskom sektoru.

Najveću podršku indeksima pružio je skok cijena dionica Microsofta i Alphabeta za više od 4 posto, na rekordne razine, nakon što su ta dva tehnološka diva izvijestila o boljim kvartalnim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo.

Dosad je više od 190 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate, pri čemu ih je gotovo 83 posto ostvarilo veće zarade nego što se procjenjivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem kvartalu porasle 37,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su početkom listopada očekivali rast od 29,4 posto.

Unatoč tome, Dow Jones i S&P 500 skliznuli su jučer s rekordnih razina zbog pada cijena dionica u nizu sektora.

Među najvećim je gubitnicima bio energetski sektor jer su znatno pale cijene nafte, nakon izvješća o snažnom rastu zaliha ′crnog zlata′ u SAD-u prošloga tjedna. Financijski se sektor, pak, našao pod pritiskom zbog pada prinosa na obveznice četvrti dan zaredom.

Na europskim se burzama u četvrtak ujutro trguje oprezno, dok ulagači prate kvartalne poslovne rezultate kompanija i čekaju poruke s redovne sjednice čelnika Europske središnje banke (ECB). Na Zagrebačkoj će burzi i u četvrtak u fokusu ulagača biti poslovna izvješća domaćih kompanija za prvih devet mjeseci ove godine, a smjer Crobexa uglavnom će ovisiti o rezultatima kompanija.

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer bi poremećaji u nabavnim lancima mogli negativno utjecati na poslovanje kompanija i jer se očekuje zaoštravanje monetarne politike središnjih banaka.

A na valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta stagnira.

Cijene su nafte, pak, pale, nakon jučer objavljenih podataka o snažnijem nego što se očekivalo rastu zaliha u SAD-u prošloga tjedna. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 1,8 posto, na 83,07 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,7 posto, na 81,25 dolara.

You may also like

0 comments