Burzovni indeksi na novim rekordima

U fokusu poslovni rezultati kompanija

Na Wall Streetu su u utorak S&P 500 i Dow Jones indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti, no trgovalo se oprezno uoči objava kvartalnih poslovnih rezultata nekoliko tehnoloških divova. Rast indeksa zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

Dosad je gotovo 30 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate, pri čemu ih je više od 82 posto ostvarilo veće zarade nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem kvartalu porasle 35,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su početkom listopada očekivali rast od 29,4 posto.

Među ostalim, snažne poslovne rezultate objavio je jučer Facebook, no cijena dionice te društvene mreže pala je gotovo 4 posto jer je kompanija upozorila da bi Appleove promjene o zaštiti privatnosti mogle negativno utjecati na njezino poslovanje.

S druge strane, porasle su cijene dionica Applea i Amazona, koji bi do kraja tjedna trebali objaviti poslovna izvješća. Nakon zatvaranja Wall Streeta, poslovne rezultate objavili su Microsoft i Alphabet.

U gotovo svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše u defanzivnim sektorima, kao što su nekretninski i uslužni, što, kaže Polcari, pokazuje da su ulagači oprezni.

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica blago pale, što je ponajviše posljedica pritiska na rudarski sektor, nakon što je Kina intervenirala kako bi ograničila rast cijena sirovina. Na Zagrebačkoj se burzi i u srijedu očekuje oprezno trgovanje i stagnacija Crobex indeksa, kao i prethodnih dana, dok ulagači čekaju poslovna izvješća domaćih kompanija.

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica pale, unatoč novim rekordima na Wall Streetu dan prije, jer su ulagači oprezni zbog visoke inflacije i skorašnjeg zaoštravanja monetarne politike središnjih banaka u svijetu. Azijski su ulagači oprezni zbog jačanja inflacijskih pritisaka u regiji i svijetu.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla drugi dan zaredom.

Cijene su nafte, pak, pale, nakon jučerašnjeg rasta. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,28 posto, na 86,15 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,32 posto, na 84,38 dolara. Cijena barela na londonskom tržištu kreće se na najvišim razinama u tri, a na američkom u sedam godina.

You may also like

0 comments