Burzovni indeksi blago porasli

Cijene nafte blago pale
Na Wall Streetu se u ponedjeljak trgovalo oprezno zbog neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, pri čemu su burzovni indeksi blago porasli i dosegnuli nove najviše razine u povijesti.

Na najvećoj svjetskoj burzi nastavljen je pozitivni niz od prošloga tjedna, kada su cijene dionica porasle zahvaljujući porukama iz Washingtona da je trgovinski dogovor s Pekingom blizu.

No, nakon telefonskih razgovora u petak na visokoj razini, uključujući Liu Hea, zamjenika kineskog premijera, Roberta Lighthizera, trgovinskog predstavnika SAD-a, te Stevena Mnuchina, ministra financija SAD-a, kineski državni mediji izvijestili su samo da su dvije strane održale konstruktivne razgovore. Ulagače je ponešto oraspoložila odluka Washingtona o produljenju dozvola američkim kompanijama za poslovanje s Huaweijem, kineskim proizvođačem telekomunikacijske opreme koji je u svibnju uvršten na tzv. ‘crnu listu’, pa treba tražiti posebne dozvole od vlade za trgovanje s američkim kompanijama.

No, ulagače je pokolebalo izvješće televizijske postaje CNBC da je raspoloženje u Pekingu u vezi sporazuma pesimistično jer predsjednik SAD-a Donald Trump ne pristaje na uklanjanje dosad uvedenih carina na uvoz kineskih proizvoda. U sedam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše u nekretninskom i potrošačkom, koji se smatraju defanzivnim sektorima. Najviše su, pak, pale cijene dionica u energetskom sektoru, oko 1,3 posto, što je posljedica pada cijena nafte.

Na valutnim je tržištima dolar oslabio.  Cijene su nafte, pak, pale drugi dan zaredom. Jutros je na američkom tržištu cijena barela skliznula 0,18 posto, na 56,95 dolara. Na londonskom je tržištu, pak, cijena barela pala na 62,35 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 63,32 dolara.

 

You may also like

0 comments