Burzovni igrači čekaju smjernice sa Wall Streeta

Čekajući nove poticaje
Burzovni su indeksi blago pali, nakon jučerašnjeg znatnog rasta, dok ulagači čekaju smjernice s Wall Streeta.

U fokusu ulagača ponovno su prijepori između Britanije i Europske unije u vezi brexita, a čekaju se i smjernice s Wall Streeta. Na najvećoj svjetskoj burzi u ponedjeljak se zbog praznika nije radilo, a u posljednja dva dana prošloga tjedna burzovni su indeksi znatno pali. Krajem tjedna oštro su pali zbog korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Taj je sektor u posljednja dva dana prošloga tjedna potonuo više od 6 posto, što nije, kažu analitičari, posljedica samo jednog okidača, pa se može očekivati i daljnji pad. Valuacije tog sektora prilično su nategnute, s obzirom da je predvodio oporavak Wall Streeta posljednjih mjeseci. Nakon što je u ožujku pod pritiskom koronakrize oštro pao, od tada je skočio oko 75 posto. I dok tom sektoru koronakriza nije nanijela veće štete, pitanje je koliko je tako snažan rast opravdan. Primjerice, cijena dionice Tesle, proizvođača električnih automobila, skočila je od početka godine čak 400 posto.

Ulagači su oprezni i zbog toga što američki Kongres možda neće donijeti nove poticajne fiskalne mjere. Snažan oporavak tržišta kapitala od pada na početku koronakrize u ožujku ponajviše se zahvaljuje dosad nezabilježenim poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama. Ti su fiskalni i monetarni poticaji preplavili financijska tržišta gotovinom, a u potrazi za najvišim prinosima ulagači su novac usmjerili u dionice. No, već tjednima se postavlja pitanje nije li tržište prebrzo poraslo, s obzirom na situaciju u gospodarstvima.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica blago porasle, nakon jučerašnjeg oporavka europskih burzi, no trguje se oprezno jer ulagači nisu sigurni da se neće nastaviti pritisak na tehnološki sektor.

Na Zagrebačkoj burzi u utorak se očekuje oprezno trgovanje i skroman promet, kao i dan prije, jer nema značajnijih korporativnih vijesti koje bi mogle potaknuti tržište, dok bi Crobex indeksi, nakon jučerašnjeg pada, mogli stagnirati.

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla drugi dan zaredom. Cijene su nafte, pak, već nekoliko dana pod pritiskom, pa se kreću oko najnižih razina u pet tjedana. Posljedica je to zabrinutosti ulagača u vezi potražnje za ‘crnim zlatom’, s obzirom na spori oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros ojačala 0,1 posto, na 42,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,6 posto, na 39,15 dolara.

You may also like

0 comments