Burzovne ulagače ohrabrio pad zaliha nafte u SAD-u

Na Wall Streetu se u četvrtak burzovni indeksi blago porasli jer su ulagače ohrabrile nove naznake oporavka američkog gospodarstva nakon usporavanja rasta u prvom tromjesečju.

Dow Jones ojačao je 0,27 posto, na 17.838 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,28 posto, na 2.105 bodova, a Nasdaq indeks 0,39 posto, na 4.971 bod. U sedam od 10 sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer blago porasle, pri čemu je najviše, 1,3 posto, porastao zdravstveni sektor, i to sedmi dan zaredom.

S druge strane, manju skupinu gubitnika predvodio je energetski sektor s padom za 0,3 posto. Cijene nafte jučer su znatno oscilirale, pa su nakon vijesti da OPEC nije postigao dogovor o smanjenju proizvodnje pale oko 2 posto. No, kasnije su nadoknadile sve gubitke jer je ulagače ohrabrio podatak o padu zaliha nafte u SAD-u.

Poticajno je na tržište utjecalo i izvješće ADP-a, najveće američke konzultantske tvrtke za zapošljavanje, prema kojemu je u svibnju u privatnom sektoru otvoreno 173.000 novih radnih mjesta. To je, doduše, nešto manje nego što se očekivalo, ali više nego u prethodnom mjesecu, pa su ulagači zaključili da se najveće svjetsko gospodarstvo oporavlja nakon usporavanja rasta u prvom tromjesečju.

Zbog toga su splasnula strahovanja od posljedica mogućeg povećanja kamata američke središnje banke već u lipnju ili srpnju. “U posljednje vrijeme su glavne teme na tržištima da li zarade kompanija dovoljno rastu i da li je gospodarstvo dovoljno snažno da bi izdržalo moguće povećanje kamata. Novi podaci malo su umirili ulagače”, kaže Rick Meckler, predsjednik u tvrtki LibertyView Capital Management.

A još bolju sliku s američkog tržišta rada dat će u petak izvješće vlade o zapošljavanju, koje obuhvaća i privatni i državni sektor. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u svibnju u SAD-u otvoreno oko 162.000 novih radnih mjesta i da je stopa nezaposlenosti pala s 5 na 4,9 posto.

Budu li podaci bolji nego što se očekuje, to bi bio signal da bi američka središnja banka doista mogla povećati ključne kamatne stope već za koji mjesec, kako to najavljuje niz dužnosnika Feda.

No, to bi značilo i da se američko gospodarstvo oporavlja nakon usporavanja rasta u prvom tromjesečju i da je dovoljno čvrsto da izdrži povećanje kamata. Ako, pak, podaci budu slabiji od očekivanja, to bi značilo da Fed neće žuriti s povećanjem kamata, ali i da je rast najvećeg svjetskog gospodarstva sporiji nego što se procjenjuje.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim su burzama vlasnika jučer zamijenile 6,4 milijarde dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 7 milijardi. I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,10 posto, na 6.185 bodova, a pariški CAC 0,21 posto, na 4.466 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,03 posto, na 10.208 bodova.