Burze već cijelo desetljeće rastu

Milan Horvat
Nakon nekoliko dana u kojima tržišta izražavaju zabrinutost za usporavanje svjetskog gospodarstva, nešto drugačije mišljenje je danas, na poslovnoj društvenoj mreži, je dao ugledni ulagač i suvlasnik Zagrebačke burze Milan Horvat. 

Na burzama u SAD-u, ali i diljem svijeta sve se zeleni. Sada već desetljeće star, najdulji u povijesti trend rasta vrijednosti burzovnih indeksa uspješno brodi preko brojnih iskušenja i obilato koristi svaku priliku za rast. Iako je kapital osjetljiv na svaku nesigurnost, indeksi ustrajno rastu. Tome je trenutno nekoliko razloga. Prvi i najvažniji je vrlo dobro stanje globalne ekonomije i njezina sposobnosti širenja te povećavanja efikasnosti usvajanjem novih tehnologija.

Drugi je osigurač poznat pod terminom „central bank’s put“ tj. njihove niske kamatne stope i upumpavanje velikih količina jeftinog novca u nacionalne ekonomije koji je vrlo poticajan za rast.
Treći je Donald Trump, koji svoj doprinos trenutno daje odustajanjem od carina na uvoz meksičke robe i smirivanjem napetosti s Kinom te nastavkom trgovinskih pregovora.

Dow Jones indeks tijekom lipnja nije se uspio popeti na novu povijesnu razinu, no u lipnju je uspio porasti 6,9 posto, što je najviši mjesečni rast od početka godine.

Za 2019. godinu Dow Jones bilježi 14% rasta, ali što se tiče dosadašnjeg dijela godine, Nasdaq je s 20 posto rasta uvjerljivo najveći dobitnik među američkim dioničkim indeksima.
Sve začudno prati i hrvatski indeks Crobex s vrlo stabilnim rastom u lipnju u kojem je i Bitcoin naglo krenuo rasti.

You may also like

0 comments