Burze u rastu drugi dan za redom

Očekivanje fiskalnih poticaja
Add content here
 Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi snažno porasli, drugi dan zaredom, što se ponajviše zahvaljuje skoku cijena dionica u tehnološkom sektoru i očekivanju novih fiskalnih poticaja gospodarstvu.

Nakon što su prošloga tjedna potonuli više od 3 posto, u prva dva dana ovoga tjedna ti su indeksi nadoknadili gotovo sav taj gubitak. Premda su porasle cijene dionica u svim sektorima, oporavak indeksa ponajviše se zahvaljuje daljnjem rastu cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Amazon.com i Alphabet.

Cijena dionice Alphabeta porasla je 1,4 posto, a nakon zatvaranja tržišta daljnjih 6 posto jer je ta krovna kompanija Googlea objavila bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate. Očekivanja analitičara nadmašili su i rezultati Amazon.coma, no cijena dionice tog tehnološkog diva pala je nakon zatvaranja tržišta jer je osnivač Amazona Jeff Bezos najavio povlačenje s mjesta izvršnog direktora u drugoj polovici godine i preuzimanje uloge izvršnog predsjednika.

Rezultati tih kompanija ponovno su potvrdili da rad ljudi od kuće zbog pandemije ide u prilog prihodima tehnološkog sektora. I većina drugih kompanija ostvaruje bolje rezultate nego što se očekivalo. Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih više od 80 posto nadmašilo je očekivanja po pitanju dobiti u četvrtom lanjskom tromjesečju.

Podršku tržištu pruža i nada ulagača da će Kongres uskoro prihvatiti novi paket fiskalnih poticaja gospodarstvu u borbi protiv koronakrize. Ulagači su optimistični dok demokratski zastupnici u Kongresu pripremaju prve korake za brzo ozakonjenje prijedloga predsjednika Joea Bidena o poticajima vrijednima 1.900 milijardi dolara.

Republikanci se protive tako izdašnom paketu poticaja jer bi to dodatno povećalo proračunski deficit i javni dug, no demokrati imaju prevagu u oba doma parlamenta, pa se ulagači nadaju da će većina Bidenovih prijedloga dobiti zeleno svjetlo.

Ulagače su oraspoložili i podaci koji pokazuju da se broj novozaraženih od covida-19 u SAD-u smanjuje treći tjedan zaredom. Uz to, smiruje se situacija nakon što je prošloga tjedna najveću svjetsku burzu uzdrmala borba između malih investitora okupljenih na društvenoj mreži Reddit, koji su podizali cijenu dionice GameStopa, i investicijskih hedge fondova, koji su igrali na pad cijene i izgubili milijarde dolara. Cijena dionice GameStopa oštro je jučer pala drugi dan zaredom, za 60 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Na Zagrebačkoj se burzi u srijedu očekuje mirno trgovanje jer nema značajnijih vijesti iz domaćih kompanija koje bi mogle potaknuti šire tržište, dok bi Crobex indeks mogao stagnirati, nakon dva dana blagog rasta.

Na azijskim su burzama cijene dionica porasle i u srijedu, treći dan zaredom, jer vlasti širom svijeta najavljuju veću potrošnju kako bi podržale oporavak gospodarstava i jer se ubrzavaju procesi cijepljenja protiv koronavirusa. Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji skok cijena dionica na Wall Streetu, drugi dan zaredom, čime su nadoknađeni gotovo svi prošlotjedni gubici. A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla drugi dan zaredom, primaknuvši se najvišoj razini u dva mjeseca.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle. Na američkom je tržištu cijena barela ojačala 0,45 posto, na 55,02 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,5 posto, na 57,75 dolara. To su najviše cijene nafte u gotovo godinu dana.

You may also like

0 comments