Burze u porastu iako gospodarstvo usporava

Nada u slabljenje inflacije

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle jer su naznake usporavanja rasta gospodarstava podržale nadu da bi inflacija uskoro mogla oslabiti, pa bi središnje banke mogle biti manje agresivne u povećanju kamatnih stopa.

Snažan skok indeksa zahvaljuje se nizu podataka koji pokazuju da se rast američkog gospodarstva počinje usporavati, a da je povjerenje potrošača osjetno palo.

To, inače, ne bi bila dobra vijest za tržište kapitala, no u okruženju u kojemu američka središnja banka agresivno povećava kamatne stope kako bi spustila inflaciju s najviših razina u 40 godina, to je podržalo tržište.

Ulagači se, naime, nadaju da bi Fed ipak mogao biti manje agresivan u povećanju kamata, s obzirom da se njegov cilj o ‘hlađenju’ gospodarstva, a time i suzbijanju inflacije počinje nazirati.

Na tržištu novca sada se procjenjuje da bi Fed do ožujka iduće godine mogao povećati ključnu kamatu sa sadašnjih 1,75 na 3,5 posto, dok su još prošloga tjedna procjenjivali da bi kamata tada mogla iznositi 4 posto.

Podršku tržištu pružio je i pad cijena sirovina jer to znači da bi inflacijski pritisci uskoro mogli popustiti.

No, ostaje pitanje hoće li Fed uspjeti ‘mekano’ prizemljiti gospodarstvo ili slijedi recesija.

I to ne samo recesije u američkom, nego i svjetskom gospodarstvu jer i u mnogim drugim zemljama središnje banke podižu kamatne stope kako bi zauzdale inflaciju.

Analitičari Citigroupa poručili su da postoji gotovo 50 posto izgleda da će svjetsko gospodarstvo uroniti u recesiju.

Nakon što je nedavno S&P 500 indeks zaronio duboko u područje ‘medvjeda’, odnosno više od 20 posto ispod svoje rekordne razine, prošloga je tjedna nadoknadio dio gubitaka.

No, nitko nije siguran je li to naznaka oporavka tržišta ili slijedi novi pad.

Na europskim burzama najvažniji indeksi u ponedjeljak su ojačali, nastavivši s pozitivnim trendom nakon snažnog prošlotjednog oporavka te su sada na najvišim razinama u zadnja dva tjedna.

Na početku tjedna na Zagrebačkoj burzi očekuje se oprezno trgovanje i stagnacija Cobexa, koji su prošloga tjedna pratili oporavak na svjetskim burzama, a za nove smjernice investitori će pratiti makroekonomske podatke i geopolitičku situaciju.

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu prošloga petka, jer se ulagači nadaju da će inflacijski pritisci uskoro popustiti, pa središnje banke neće biti previše agresivne u povećanju kamatnih stopa.

Cijene su nafte, pak, blago pale na početku novog tjedna. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je 0,11 posto, na 113,00 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,33 posto, na 107,25 dolara.

You may also like