Burze u padu zbog korona virusa već četvrti dan

Panika?
Na Wall Streetu su cijene dionica oštro pale i u utorak, četvrti dan zaredom, jer se ulagači povlače iz rizičnijih investicija, s obzirom da bi zbog širenja koronavirusa izvan Kine gospodarske štete mogle biti puno veće nego što se očekivalo.

U posljednja četiri dana ti su indeksi potonuli više od 7,5 posto, što nije zabilježeno još od masovne rasprodaje u prosincu 2018. godine. U protekla četiri dana tržišna vrijednost dionica iz sastavu S&P 500 indeksa srezana je za 2.138 milijardi dolara. Posljedica je to jačanja strahovanja ulagača od širenja koronavirusa izvan Kine – od Južne Koreje, preko Irana, do Italije i Španjolske.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorio je Amerikance da bi se trebali pripremiti za moguće širenje epidemije koronavirusa u SAD-u, pozivajući škole, tvrtke i lokalne vlasti da razmisle o mjerama opreza, kao što je otkazivanje javnih događanja.

Još polovicom prošloga tjedna burzovni indeksi na Wall Streetu kretali su se na rekordnim razinama jer su ulagači očekivali da će širenje koronavirusa utjecati na gospodarstva samo u prvom tromjesečju, no Cruz kaže da sada mnogi procjenjuju da će se „taj utjecaj osjetiti u cijelom prvom polugodištu, a možda i duže”.

S obzirom na restrikcije u putovanjima i zatvaranje tvornica, ekonomisti širom svijeta smanjuju procjene rasta kako kineskog, tako i ostalih gospodarstava. U nizu zemalja snažno su pogođeni turizam, nabavni lanci i proizvodna aktivnost. I sve više američkih kompanija upozorava da će epidemija negativno utjecati na njihovo poslovanje, pa analitičari smanjuju procjene njihovih zarada.

Prema podacima tvrtke The Earnings Scout, analitičari sada procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju biti 0,1 posto manje nego godinu dana prije, dok su početkom veljače očekivali da će zarade porasti za 2,5 posto.

Zbog toga ulagači povlače svoj kapital iz rizičnijih investicija, kao što su dionice, a ulažu u sigurnije, kao što su zlato i državne obveznice.

Na povlačenje ulagača s tržišta dionica ukazuje podatak da su jučer na američkim burzama vlasnika zamijenile 12,2 milijarde dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 7,99 milijardi.

Na nesigurnost na tržištu ukazuje i podatak da je VIX indeks ‘straha’ Čikaške burze opcija jučer dodatno snažno porastao, na 27,85 bodova, najvišu razinu od siječnja prošle godine. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

Na valutnim se tržištima špekulira da bi zbog koronakrize američka središnja banka mogla smanjiti kamatne stope, pa je dolar posljednjih dana izgubio na zamahu. Cijene su nafte, pak, jutros nadoknadile dio jučerašnjih gubitaka. Na američkom je tržištu cijena barela porasla 0,96 posto, na 50,38 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,78 posto, na 55,38 dolara.

You may also like

0 comments