Burze u padu, dolar i nafta nastavili rasti

Strahovi zbog kineskih prilika i FED-a

Na burzama su u ponedjeljak cijene dionica pale, kao i prošloga tjedna, jer se ulagači plaše daljnjeg usporavanja rasta kineskog gospodarstva, ali i dodatnog agresivnog povećanja kamatnih stopa američke središnje banke.

Pad indeksa posljedica je strahovanja ulagača da bi agresivno zaoštravanje monetarne politike američke i drugih najvećih središnjih banaka u svijetu moglo usporiti ionako usporen rast globalnog gospodarstva.

Najviše zabrinjavaju loši trendovi u Kini jer su gospodarski pokazatelji sve slabiji, dok su restriktivne mjere protiv širenja koronavisrusa u nekim gradovima, uključujući Šangaj, sve strože jer vlasti ne odustaju od politike nulte tolerancije covida.

Ulagače zabrinjava i monetarna politika američkog Feda, koji je nakon povećanja ključnih kamata za 0,50 postotnih bodova prošloga tjedna najavio daljnja povećanja cijene novca.

Na tržištu novca procjenjuje se da će do srpnja ključna kamata Feda iznositi između 1,75 i 2 posto, dok sada iznosi od 0,75 do 1 posto. Do kraja godine mogla bi, pak, iznositi oko 3 posto.

Zbog toga su jutros u minusu i američki terminski indeksi, više od 1 posto, što najavljuje pad cijena dionica na Wall Streetu u ponedjeljak, treći dan zaredom.

U fokusu ulagača bit će ovoga tjedna, među ostalim, izvješće o potrošačkim cijenama u SAD-u, koje će biti objavljeno u srijedu.

Dolar je blizu najviših razina u 20 godina.

Cijene su nafte, pak, blago porasle, nakon što su prošloga tjedna ojačale gotovo 5 posto. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,12 posto, na 112,53 dolara, dok je na američkom tržištu barel blago poskupio na 109,79 dolara.

Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje stagnacija Crobex indeksa, nakon dva tjedna pada i oprezno trgovanje jer su globalna tržišta pod pritiskom zbog zaoštravanja monetarne politike i naznaka usporavanja rasta svjetskog gospodarstva.

You may also like