Home Energetika Burze u blagom plusu uz pomoć energetskog sektora

Burze u blagom plusu uz pomoć energetskog sektora

by Agencije

Cijene dionica na europskim burzama u utorak su blago porasle i kreću se nedaleko najviših razina u tri mjeseca, uz podršku jačanja dionica u energetskom sektoru, no uteg indeksima bile su dionice francuske tvrtke Ingenico čiji je snažan pad pritisnuo tehnološke dionice.

Paneuropski STOXX 600 indeks bio je na blagom dobitku od 0,1 posto te se drži nedaleko najviših razina od kraja travnja. Oko 12 sati pariški je CAC bio u plusu od 0,3 posto, na 4.554 boda, a frankfurtski DAX dosegnuo 10.715 bodova, ojačavši 0,4 posto. Londonski Ftse bio je, pak, na gubitku od 0,14 posto, skliznuvši na 6.869 bodova.

Europski burzovni indeksi podršku su crpili iz energetskog sektora u kojem su dionice nastavile jačati uslijed rasta cijena sirove nafte na svjetskim tržištima. Među najvećim dobitnicima bili su naftni divovi poput Totala i Royal Dutch Shella.

Uz sektor nafte i plina, među najvećim dobitnicima izdvaja se još europski sektor osnovnih sirovina, u kojem su dionice jačale pod utjecajem rasta cijena dionica rudarskih kompanija.

No, veliki uteg burzovnim indeksima bile su dionice francuske tvrtke Ingenico Group, svjetskog lidera na području pružanja tehnoloških rješenja za usluge plaćanja, a čija je cijena potonula 12,5 posto nakon što je srezao procjene za ovu godinu zbog, kako tumače, iznenadnog i značajnog pada prihoda u Sjedinjenim Državama.

“Ingenico je prilagodio svoje procjene za drugo polugodište u 2016. godini zbog brzog i privremenog pada prihoda na američkom tržištu prouzročenog izmjenom propisa te zbog stalno prisutnih otežanih uvjeta u Brazilu”, tumači u bilješci klijentima analitičar tvrtke Bryan, Garnier & Co. Richard-Maxime Beaudoux.

Skok cijena dionica njemačke farmaceutske tvrtke Fresenius SE za 3,8 posto pomogao je ipak dijelom nadoknaditi navedene gubitke. Povod njihovu snažnijem jačanju bila je vijest da njemačka tvrtka kupuje najveći španjolski lanac privatnih bolnica Quironsalud za 5,76 milijardi eura.

Related Posts