Burze stagnirale, energetski sektor na dobitku

Cijene nafte i dalje rastu
Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su ulagači oprezni nakon snažnog rasta cijena dionica posljednjih tjedana i jer čekaju nove poticajne mjere u najvećim svjetskim gospodarstvima.

U prethodna dva tjedna ti su indeksi snažno porasli, zahvaljujući popuštanju napetosti između SAD-a i Kine, nakon što je dogovoren termin za nastavak trgovinskih pregovora početkom listopada. Podršku tržištu pružaju i očekivanja da će vlasti u vodećim svjetskim gospodarstvima uvesti nove poticajne mjere kako bi podržale rast.

Već u petak kineske monetarne vlasti smanjile su obvezne rezerve banaka, čime su otvorile prostor za pojačano kreditiranje, što bi trebalo podržati rast tamošnjeg gospodarstva. A da je kineskom gospodarstvu potrebna podrška, pokazali su podaci o neočekivanom padu izvoza, objavljeni u nedjelju.

Čini se, također, da su i američkom gospodarstvu potrebni poticaji, nakon što je u petak objavljeno da je u SAD-u u kolovozu broj zaposlenih povećan za 130.000, manje od 158.000 koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa. Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je u petak da je tržište rada snažno i da će središnja banka i dalje djelovati prikladno kako bi održala rast gospodarstva.

Analitičari smatraju da je to signal da će američka središnja banka na sjednici kasnije ovoga mjeseca dodatno smanjiti kamatne stope, nakon što ih je u srpnju srezala za 0,25 postotnih bodova. Očekuje se, također, da će na sjednici ovoga tjedna nove poticajne mjere uvesti i Europska središnja banka (ECB) zbog slabosti gospodarstva eurozone.

Najviše je jučer porastao, za 1,5 posto, S&P 500 indeks financijskog sektora, a zahvaljujući rastu cijena nafte, na dobitku je bio i energetski sektor. S druge strane, među najvećim gubitnicima bili su zdravstveni sektor, s prosječnim padom cijena od 0,9 posto, i tehnološki sektor, s gubitkom od 0,7 posto.

Na valutnim je tržištima dolar oslabio jer su smanjenje trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine i nada u poticajne mjere potaknuli sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama. Zahvaljujući tome, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa se cijena eura kreće oko 1,1045 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1025 dolara.

No dolar je ojačao u odnosu na japansku valutu, pa je njegov tečaj dosegnuo 107,35 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 106,90 jena. Cijene nafte, pak, i dalje rastu, već sedmi tjedan zaredom, pa su dosegnule najviše razine od kraja srpnja. Jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla daljnjih 0,7 posto, na 58,35 dolara.

You may also like