Burze skočile za 1 posto

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica skočile više od 1 posto, zahvaljujući dobrim pokazateljima iz američkog gospodarstva, no nije vladala euforija jer bi Fed ovoga tjedna mogao povećati kamatne stope. Dow Jones ojačao je 228 bodova, ili 1,40 posto, na 16.599 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,28 posto, na 1.978 bodova, a Nasdaq indeks 1,14 posto, na 4.860 bodova.

U svih 10 sektora S&P 500 indeksa jučer su cijene dionica porasle, a najviše je, 1,7 posto, ojačao industrijski sektor nakon boljih nego što se očekivalo gospodarskih pokazatelja. Jučer je objavljeno da je promet u trgovini na malo porastao u SAD-u u kolovozu 0,4 posto, dok je rast u prethodnom mjesecu revidiran na više, na 0,6 posto, što pokazuje da potrošnja Amerikanaca osjetno raste. To američkoj središnjoj banci daje više argumenata za povećanje ključnih kamatnih stopa na predstojećoj dvodnevnoj sjednici, koja završava u četvrtak. “Nastavlja se rasprava u vezi Feda. Mislim da bi središnja banka trebala početi normalizirati monetarnu politiku i da bi bilo više štete nego koristi kada bi povećanje kamata bilo odgođeno za prosinac. Ako Fed ne poveća kamate ovoga tjedna, bio bi to loš signal”, kaže Art Hogan, strateg u tvrtki Wunderlich Securities.

Odgoda povećanja kamata značila bi, objašnjava, da Fed očekuje pogoršanje gospodarske situacije zbog potresa na financijskim tržištima, izazvanih nedavnom devalvacijom kineskog juana i slabljenjem tamošnjeg gospodarstva. S druge strane, ako Fed poveća kamate, bilo bi to njihovo prvo povećanje od 2006. godine, pa bi tržište izgubilo polugu koja je godinama poticala rast cijena dionica. “To je teška odluka. U kontekstu svjetskog gospodarstva i nesigurnosti u vezi Kine, možda bi Fed s povećanjem cijene novca mogao pričekati još koji mjesec”, kaže Peter Jankovskis, direktor u tvrtki OakBrook Investments.

Rast kineskog gospodarstva već se dulje vrijeme usporava, unatoč nizu mjera tamošnjih vlasti za poticanje rasta – od smanjenja kamata i rezervi banaka, do najave različitih infrastrukturnih projekata, do reformi financijskih tržišta. No, sve te mjere zasad ne daju vidljive rezultate, pa bi u trećem tromjesečju rast kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP), po prvi puta od globalne financijske krize, mogao biti manji od 7 posto. A to bi moglo negativno utjecati na cjelokupno globalno gospodarstvo, što trenutačno najviše zabrinjava ulagače na svjetskim financijskim tržištima.

Unatoč snažnom rastu cijene dionica, na tržištu jučer nije vladala euforija. Na to ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika zamijenilo 5,8 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosi 8 milijardi. I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,87 posto, na 6.137 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,56 posto, na 10.188 bodova, a pariški CAC 1,13 posto, na 4.569 bodova.

You may also like

0 comments