Burze skočile na tragu dogovora iz Dohe

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica snažno porasle drugi dan zaredom, pa su zabilježile najveći dvodnevni skok od kolovoza prošle godine. Dow Jones skočio je 222 boda, ili 1,39 posto, na 16.196 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,65 posto, na 1.895 bodova, a Nasdaq indeks 2,27 posto, na 4.435 bodova.

U ponedjeljak se na Wall Streetu zbog blagdana nije radilo, a kako su u petak cijene dionica skočile gotovo dva posto, s jučerašnjim snažnim usponom vodeći indeksi zabilježili su najveći dvodnevni skok od kolovoza.

Pritom su jučer porasle cijene u svih 10 sektora S&P 500 indeksa jer su ulagači procijenili da je oštar pad indeksa od početka godine pružio dobre prilike za kupnju. “Mislim da su mnoge dionice podcijenjene, što je privuklo ulagače koji su se danima držali po strani. No, pitanje je može li se ovakav uspon cijena zadržati nekoliko dana”, kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u tvrtki BB&T Wealth Management.

Na vrijednosti su jučer dobile, 0,8 posto, i dionice u energetskom sektoru, premda su cijene nafte pale nakon što je objavljeno da su vodeći proizvođači ′crnog zlata′ u svijetu postigli dogovor o zadržavanju proizvodnje na razinama od siječnja.

Cijene su nafte pale jer su se ulagači nadali većem smanjenju proizvodnje, no analitičari kažu da je dobro da naftni izvoznici pregovaraju, što podržava nade da bi ubuduće mogli postići i više u uravnoteženju ponude i potražnje.

Od početka godine tržišta dionica pod snažnim su pritiskom zbog pada cijena nafte i sirovina, što je izazvalo oštar pad dionica u energetskom i rudarskom sektoru. “Čini mi se vrlo pozitivnim što su cijene dionica ovoga puta porasle, unatoč padu cijena nafte. Možda će se konačno prekinuti ta opasna korelacija koja je cijeli financijski svijet okrenula naglavačke”, kaže Jake Dollarhide, direktor u tvrtki Longbow Asset Management.

Unatoč snažnom rastu u posljednja dva trgovinska dana, S&P 500 indeks u minusu je od početka godine 7,3 posto zbog oštrog pada cijena nafte i strahovanja ulagača od posljedica usporavanja rasta američkog i globalnog gospodarstva.

Na europskim se burzama, pak, jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,65 posto, na 5.862 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,78 posto, na 9.135 bodova, a pariški CAC 0,11 posto, na 4.110 bodova.

You may also like

0 comments