Burze skliznule s rekordne razine

Cijene nafte blago pale
Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks blago skliznuo s najviše razine u povijesti jer nije bilo novosti o trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine, niti drugih vijesti koje bi mogle značajnije pokrenuti tržište.

I dok su Dow Jones i Nasdaq indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti, S&P 500 blago je pao jer nema novih vijesti o napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine, koje su posljednjih dana poticale rast cijena dionica.

Ulagači se nadaju da bi ovoga mjeseca mogao biti potpisan parcijalni sporazum o trgovinskim odnosima, što je najavio Washington, no prema pisanju medija Peking traži ukidanje američkih carina na kineski uvoz. A kako piše Financial Times, Washington razmatra povlačenje carina na 112 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz, koje je uveo početkom rujna.

Stoga se ulagači nadaju da će uskoro biti završen trgovinski rat između dvije zemlje, koji traje 16 mjeseci i koje je rezultirao međusobnim nametanjem carina, što je izazvalo usporavanje rasta oba gospodarstva.

Podršku tržištu pružaju i nešto bolji pokazatelji iz američkog gospodarstva nego što se očekivalo, kao i solidni kvartalni poslovni rezultati većine kompanija. Od više od 360 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile financijska izvješća za treće tromjesečje, njih oko 76 posto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo. Ulagači se stoga nadaju da bi sezona rezultata mogla biti bolja nego što analitičari očekuju.

A analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale za 0,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. To bi, doduše, bio prvi pad zarada od polovice 2016. godine, ali ipak manji nego što se očekivalo na početku sezone objava rezultata.

Na valutnim je tržištima, zahvaljujući nadi ulagača u trgovinski dogovor, dolar ojačao.

Cijene su nafte, pak, jutros pale, nakon što su jučer znatno porasle. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,35 posto, na 57,03 dolara.

Na Zagrebačkoj se burzi u srijedu očekuje mirno trgovanje, kao i prethodnog dana, jer je sezona objava poslovnih rezultata domaćih kompanija završena, dok bi Crobex indeksi mogli stagnirati nakon jučerašnjeg osjetnog pada.

You may also like

0 comments