Burze se klade protiv Trumpovog “rata” s kinom

Analiza Poslovnog dnevnika
Tržište kapitala je globalno pa izbacivanje dionica kineskih tvrtki uvrštenih na američke burze tim kompanijama neće blokirati pristup kapitalu iz SAD-a, zaključak je izvješća tog instituta.

Primjetno pogoršanje američko-kineskih političkih odnosa ima i svoj burzovni odraz kroz prijetnju američke administracije da će kineskim kompanijama zatvoriti vrata američkog tržišta kapitala. Međutim, takav bi potez bio besmislen, smatra think-tank Peterson institut za međunarodnu ekonomiju (PIIE) u svojem recentnom izvješću.

Naime, delistiranje dionica kineskih kompanija koje su već uvrštene na američkim burzama neće blokirati njihov pristup tržištu kapitala u SAD-a niti će negativno utjecati na kineski ekonomski rast, prenosi CNBC glavne navode iz izvješća. Američko-kineski odnosi na najnižoj su razini u posljednjih nekoliko desetljeća, a tenzije su eskalirale nakon donošenja kineskog zakona o nacionalnoj sigurnosti koji, prema mišljenju Washingtona, de facto ukida autonomni status Hong Konga. Dioničko tržište u tom se hladnom ratu pojavljuje kao još jedna bojišnica.

Američki Senat u svibnju je odobrio zakon koji bi kineske kompanije mogao spriječiti u prikupljanju kapitala na burzama u SAD-u kroz prodaju dionica. K tome, prošloga je mjeseca predsjednik Donald Trump apelirao na regulatore da pronađu načina kako postrožiti nadzor već uvrštenih kineskih kompanija.

Međutim, analitičari PIIE-a Nicholas Lardy i Tianlei Huang u svojoj su studiji naveli kako postoji nekoliko zaobilaznih načina kako kineske tvrtke mogu doći do novca američkih investitora, uključujući privatno finnaciranje te pristup burzi u Hong Kongu. „Ključni je zaključak da je tržište kapitala globalno. Izbacivanje kineskih kompanija uvrštenih na američke burze neće tim kompanijama blokirati pristup kapitalu iz SAD-a“, smatraju autori.

U studiji stoji kako je trenutno na Njujorškoj burzi (NYSE) i Nasdaqu uvršteno oko 230 kineskih kompanija s ukupnom tržišnom kapitalizacijom od 1,8 bilijuna dolara. No, nekoliko je primjera da su američke investicijske kompanije, uloživši u kineske tvrtke, same odlučile povući ih s burzovnog uvrštenja.

Najrecentniji takav primjer je tvrtka 58.com u koju su uložili američki fondovi Warburg Pincus i General Atlantic. Osim toga, sve veći broj kompanija iz Kine čije su dionice uvrštene na Wall Streetu odlučuje se i za sekundarno uvrštenje na Hongkonškoj burzi. A Hong Kong je financijsko i poslovno središte Azije otvoreno međunarodnim ulagačima, podsjeća studija PIIE-a.

U Hong Kongu su svoje dionice uvrstile neke od najvećih kineskih kompanija, poput Alibabe, JD.com i NetEasea. „Američki institucionalni investitori i državljani SAD-a koji žele posjedovati te dionice jednostavno će ih kupiti na Hongkonškoj burzi.

Isto tako strani investitori koji su u kineske kompanije uložili kroz američke burze kupit će dionice u Hong Kongu“, navodi se u izvješću. Nemogućnost da se kineskim kompanijama „prereže“ pristup američkom kapitalu dokazuje koliko su dva najveća svjetska gospodarstva postala međuovisna.

Ta će se integracija u budućnosti samo povećavati – posebice u financijskom sektoru – unatoč tome što će lipanjsko Trumpovo upozorenje da će Ameriku „potpuno odvojiti od Kine“ ostati dio političkog pristupa trenutne američke administracije.

Valja naglasiti kako američke financijske institucije povećavaju svoju nazočnost u Kini s obzirom da vlasti u Pekingu postupno liberaliziraju regulativu o stranom vlasništvu nad kineskim kompanijama. PIIE je naveo nekoliko primjera američkih kompanija koje su iskoristile priliku uslijed većeg otvaranja kineskog tržišta.

Tako je Goldman Sachs u ožujku dobio odobrenje za povećanje udjela u zajedničkoj brokerskoj tvrtki Goldman Sachs Gao Hua Securities s 33 na 51 posto. Istovremeno je Morgan Stanley dobio zeleno svjetlo za povećanje udjela u brokeraju Morgan Stanley Huaxin Securities sa 49 na 51 posto. American Express u lipnju je dobio odobrenje čime će postati prvi strani kartičar koji će u Kini poslovati kroz mješovitu tvrtku.

Takav razvoj međusobnih odnosa na financijskom tržištu čini sve više odvajanje Kine i SAD-a malo vjerojatnim, smatraju analitičari PIIE-a. „Unatoč uvođenju carina i investicijskih restrikcija, kineska integracija u globalno financijsko tržište sve više uzima maha“, smatraju analitičari.

Štoviše, ta je integracija po mnogim pokazateljima posljednjih godina ubrzala, dodaje se u studiji. „A financijske institucije sa sjedištem u SAD-u aktivno sudjeluju u tom procesu“, zaključak je studije, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments