Burze rastu usprkos prosvjedima u SAD-u

Naznake oporavka
Na Wall Streetu su i u utorak, drugi dan zaredom, cijene dionica porasle, unatoč masovnim prosvjedima u SAD-u, jer su ulagači usmjereni samo na pozitivne vijesti o popuštanju resktriktivnih mjera i naznakama oporavka gospodarstva od koronakrize.

Indeksi su porasli u šest od posljednjih sedam dana, zahvaljujući vijestima o popuštanju restriktivnih mjera i postupnom otvaranju gospodarstava u saveznim državama, pa se ulagači nadaju brzom oporavku gospodarstva od koronakrize.

Zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima, S&P 500 indeks porastao je više od 30 posto od 23. ožujka, kada je zbog koronakrize zaronio na najniže razine u više godina.

Sada je od rekordne razine, dosegnute 19. veljače, udaljen još samo 9 posto, Nasdaq indeks 2, a Dow Jones 13 posto. „Tehnički faktori pokreću tržište, pa ono raste i ne obraća pažnju na potencijalne probleme, kao što je utjecaj masovnih prosvjeda na lokalna gospodarstva. Ako se prosvjedi i nasilje nastave, to bi moglo pogoršati utjecaj koronavirusa na poslovanje. Mnoge prodavaonice bit će zatvorene, uvest će se policijski sat, pa ljudi neće moći kupovati, što bi moglo dodatno pritisnuti gospodarstvo“, kaže Peter Cardillo, ekonomist u tvrtki Spartan Capital Securities.

Masovni prosvjedi u SAD-u traju već sedam dana, od kada je u Minneapolisu prilikom nasilnog uhićenja policajac ugušio Afroamerikanca Georgea Floyda, a gradovi se pripremaju za nove nemire nakon što je predsjednik Donald Trump zaprijetio primjenom veće sile.

Prosvjednici protiv policijskog nasilja i rasizma marširaju ulicama mnogih gradova, među ostalim, New Yorka i Los Angelesa, a prosjeduju i u Washingtonu, ispred Bijele kuće. Unatoč tome, kao i napetostima između SAD-a i Kine u vezi Hong Konga i drugih pitanja, Wall Street je nastavio rasti i u lipnju, nakon snažnog skoka u travnju i svibnju.

I to, unatoč oštrom padu američkog gospodarstva u prvom tromjesečju, kao i padu zarada kompanija. U drugom tromjesečju gospodarstvo će pasti čak i oštrije nego u prvom zbog paralize gospodarstva u travnju kada su uvedene stroge mjere za suzbijanje širenja koronavirusa.

Širu sliku ekonomskih šteta koje je pademija nanijela najvećem svjetskom gospodarstvu pokazat će u petak izvješće o zaposlenosti. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u svibnju ukinuto 8 milijuna radnih mjesta, a da je stopa nezaposlenosti skočila na rekordnih 19,7 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,87 posto, na 6.220 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 3,75 posto, na 12.021 bod, a pariški CAC 2,02 posto, na 4.858 bodova.  Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle treći dan zaredom, dosegnuvši nove najviše razine u tri mjeseca, jer se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama i brzom oporavka svjetskog gospodarstva od koronakrize nakon popuštanja restriktivnih mjera.

Na valutnim je tržištima dolar oslabio treći dan zaredom. U fokusu ulagača ovoga će tjedna biti sjednica čelnika Europske središnje banke (ECB), a špekulira se da bi mogli povećati program za kupnju obveznica kako bi se dodatno poboljšala likvidnost na financijskim tržištima i potaknuo oporavak gospodarstva. Sada taj program iznosi 750 milijardi eura, a očekuje se povećanje i za 500 milijardi.

 A cijene su nafte jutros snažno porasle. Na američkom je tržištu cijena barela skočila gotovo 2 posto, na 37,50 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 1,2 posto, na 40,05 dolara.

You may also like

0 comments