Burze rastu, rezultati kompanija solidni

Na europskim burzama u četvrtak ujutro cijene dionica su porasle, prvi put u četiri dana, što se ponajviše zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima europskih kompanija.
STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u plusu 0,5 posto, nakon što je jučer oslabio 0,2 posto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na dobitku 0,15 posto, na 7.543 boda, dok je pariški CAC ojačao 0,55 posto, na 5.511 bodova, a frankfurtski DAX 0,40 posto, na 13.242 boda.

 Prvi rast STOXX 600 indeksa u četiri dana ponajviše se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima europskih kompanija. Tako je, primjerice, cijena dionice NEX Groupa skočila gotovo 7 posto.

Podršku tržištima pruža i jučerašnji blagi, ali ipak rast cijena dionica na Wall Streetu, nakon dva dana oštrog pada.

Bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija i ubrzanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava potiču optimizam ulagača.

Međutim, raste i mogućnost zaoštravanja monetarne politike najvećih središnjih banaka u svijetu zbog jačanja inflacije.

Na to su jučer nakon dvodnevne sjednice upozorili i čelnici američke središnje banke. Fed je, kao što se očekivalo, ključne kamate ostavio nepromijenjene, no poručio je da u ovoj godini očekuje rast inflacije, a to znači, objašnjavaju analitičari, da će nastaviti postupno povećavati kamate.

Fed je lani povećao ključne kamatne stope u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova, a očekuje se da će ove godine dodatno povećati kamate u dva do tri navrata, počevši od ožujka.

Pozitivno na tržišta utječe, pak, oporavak cijena nafte nakon oštrog pada početkom tjedna. Jutros je cijena barela na američkom tržištu ojačala 0,1 posto, na 64,80 dolara.

A na azijskim burzama cijene dionica jutros su pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio na gubitku 0,3 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skočio 1,7 posto, na 23.486 bodova, što je njegov prvi rast nakon šest dana pada. (Agencije)

You may also like

0 comments