Burze rastu peti dan zaredom

Na europskim burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica su porasle, peti dan zaredom, ponajviše u rudarskom sektoru, što se zahvaljuje rastu cijena sirovina.

STOXX indeks 600 vodećih europskih dionica bio je oko 10,00 sati u plusu 0,2 posto, ojačavši već peti dan zaredom.

Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati u plusu 0,15 posto, na na 7.268 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,4 posto, na 11.715 bodova, a pariški CAC 0,60 posto, na 4.857 bodova.

Najviše su jutros, između 1,5 i 1,8 posto, porasle cijene dionica rudarskih kompanija, kao što su Glencore, Antofagasta, Anglo American i BHP Billiton, što se zahvaljuje rastu cijena sirovina.

Pozitivno na tržišta utječu i rekordni dosezi indeksa na Wall Streetu u petak, koje podržava oživjeli optimizam ulagača u vezi smanjenja poreza u SAD-u.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se i dobrim pokazateljima iz najvećih svjetskih gospodarstava.

Jutros je objavljeno da je japansko gospodarstvo u posljednjem lanjskom tromjesečju poraslo za 1 posto na godišnjoj razini, što je u skladu s očekivanjima analitičara i već četvrto tromjesečje zaredom kako raste.

“Globalno gospodarstvo sada djeluje prilično zdravo u odnosu na prošlu godinu jer Kina podržava svoje gospodarstvo fiskalnim mjerama. Silazni rizici po američko gospodarstvo su, pak, mali, s obzirom na Trumpove najavljene politike”, kaže Masayuki Kichikawa, strateg u fondu Sumitomo Mitsui Asset Management.

Američki predsjednik Donald Trump najavio je, naime, smanjenje poreza, povećanje fiskalne potrošnje i ublažavanje regulacija u pojedinim sektorima, a to bi moglo potaknuti ubrzanje rasta američkog gospodarstva.

I na azijskim burzama jutros su cijene dionica porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 10,00 sati bio u plusu 0,3 posto i dosegnuo novu najvišu razinu u 18 mjeseci.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,4 posto, na 19.459 bodova, što se ponajviše zahvaljuje slabljenju jena jer zbog toga proizvodi japanskih izvoznika postaju cjenovno konkurentniji na inozemnim tržištima.

(Agencije)

You may also like