Home Ekonomija Burze rastu četvrti dan zaredom

Burze rastu četvrti dan zaredom

by Marijan Opacak
Na europskim burzama u petak su cijene dionica porasle četvrti dan zaredom, primaknuvši se najvišim razinama u godinu dana, a dobro raspoloženje ulagača zahvaljuje se novim rekordima na Wall Streetu.

STOXX indeks 600 vodećih europskih dionica bio je oko 11,00 sati u plusu 0,2 posto. Na dobitku je četvrti dan zaredom, pa je u cijelom ovom tjednu u plusu oko 1 posto, primaknuvši se najvišim razinama u više od godinu dana.

Londonski FTSE indeks ojačao je do 11,00 sati 0,40 posto, na 7.259 bodova, dok je pariški CAC porastao 0,20 posto, na 4.834 boda, a frankfurtski DAX 0,40 posto, na 11.690 bodova.

Dobro raspoloženje na europskim, kao i rano jutros na azijskim burzama, zahvaljuje se jučerašnjim novim rekordnim dosezima Dow Jones, Nasdaq i S&P 500 indeksa na Wall Streetu, nakon što je američki predsjednik Donald Trump poručio da će uskoro predstaviti plan za smanjenje poreza.

Premda nije govorio o detaljima, ulagače je ohrabrila činjenica da Trump kani ispuniti obećanja iz izborne kampanje.

“Obećanje predsjednika Trumpa o poreznoj reformi za dva do tri tjedna dodatno je oraspoložilo ulagače”, pišu analitičari Morgan Stanleya u bilješci klijentima.

Od 8. studenoga, kada je Trump pobijedio u utrci za Bijelu kuću, cijene su dionica snažno porasle upravo zahvaljujući njegovim obećanjima o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i ublažavanju regulacije u pojedinim sektorima.

Ulagači se nadaju da će to potaknuti brži rast američkog gospodarstva.

Pozitivno na tržišta utječu i najnoviji podaci iz Kine, koji ukazuju na ubrzanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva, nakon duljeg razdoblja stagnacije.

Te su naznake potaknule rast cijena sirovina, s obzirom da je Kina najveći svjetski potrošač sirovina. To ja, pak, potaknulo rast cijena dionica u rudarskom sektoru.

Podršku burzama pruža i rast cijena nafte, nakon znatnih oscilacija početkom tjedna, što se zahvaljuje naznakama rasta potražnje za derivatima u SAD-u, najvećem svjetskom naftnom tržištu.

Na londonskom je tržištu jutros cijena barela porasla 5 centi, 55,70 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3 centa, na 53,05 dolara.

(Agencije)

Related Posts