Burze prate uspon azijskih tržišta

Na europskim burzama u petak ujutro cijene dionica blago su porasle, prateći uspon azijskih tržišta, jer ulagače ohrabruju podaci o ubrzanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava.
STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u plusu 0,1 posto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na gubitku 0,05 posto, na 7.696 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,45 posto, na 13.344 boda, a pariški CAC 0,10 posto, na 5.501 bod.

 Europske ulagače ohrabrio je uspon azijskih tržišta nakon što je jučer objavljen podatak da je kineski bruto domaći proizvod (BDP) u prošloj godini porastao 6,9 posto, više nego što se očekivalo i više u odnosu na 2016., kada je gospodarstvo ojačalo 6,7 posto.

To je prvo ubrzanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva od 2010. godine i još jedan pokazatelj povoljne situacije u globalnom gospodarstvu.

Zbog toga ulagače nije pokolebao niti jučerašnji pad burzovnih indeksa na Wall Streetu s rekordnih razina.

Osim poslovnih rezultata kompanija, ulagači prate i kretanje cijena nafte, koje su skliznule s najviših razina u tri godine, nakon podataka o rastu proizvodnje u SAD-u, što umanjuje utjecaj OPEC-ove smanjene proizvodnje na cijene.

Jutros je cijena barela na londonskom tržištu skliznula 1 posto, na 68,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,2 posto, na 63,20 dolara.

Prati se i kretanje tečaja eura, koji posljednjih dana prilično oscilira. S jedne strane, podržavaju ga očekivanja da bi Europska središnja banka (ECB) ove godine mogla ukinuti poticajne monetarne mjere.

No, s druge strane, pritišću ga izjave dužnosnika ECB-a koji su zabrinuti zbog jačanja eura jer to ne ide u prilog europskim izvoznicima.

Zbog toga je jučer tečaj eura skliznuo ispod razine od 1,22 dolara, dok je dan prije iznosio više od 1,23 dolara, što je njegova najviša razine u tri godine.

Jutros se, pak, tečaj europske valute kreće oko 1,2245 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,2180 dolara.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bio je oko 9,45 sati na dobitku 0,4 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu u povijesti.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, na 23.808 bodova, dok je u cijelom tjednu osvojio 0,7 posto. (Agencije)

You may also like

0 comments