Burze porasle usprkos FED-u

Premda američki Fed najavljuje povećanje kamata, na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, zahvaljujući solidnim poslovnim rezultatima kompanija i gospodarskim pokazateljima.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 1,4 posto, na 17.910 bodova, dok je S&P 500 porastao 1 posto, na 2.099 bodova, a Nasdaq indeks 1,9 posto, na 5.147 bodova. To je bio već šesti tjedan zaredom kako su ti indeksi porasli. Dobici indeksa ponajviše se zahvaljuju usponu cijena dionica početkom tjedna, dok se od srijede kada je predsjednica Feda Janet Yellen kazala da je u prosincu moguće povećanje ključnih kamatnih stopa trgovalo oprezno.

Fed očekuje nastavak oporavka američkog gospodarstva, a ako to potvrde budući makroekonomski pokazatelji, moguće je povećanje kamata u prosincu, kazala je Yellen u izvješću Kongresu. A u SAD-u je, pokazuju podaci objavljeni u petak, u listopadu otvorena 271.000 novih radnih mjesta, znatno više od očekivanih 180.000 i najviše od prosinca prošle godine. Pritom je stopa nezaposlenosti pala s 5,1 na 5,0 posto, najnižu razinu u sedam i pol godina. To je, dakako, povećalo izglede da će američka središnja banka, po prvi puta od 2006. godine, uskoro povećati kamate. No, s druge strane, ti podaci pokazuju da je gospodarstvo dovoljno čvrsto da izdrži povećanje cijene novca. “I dok više kamatne stope nisu dobre za tržište dionica, mislim da će povjerenje u jačanje gospodarstva s vremenom nadjačati na tržištu”, kaže Peter Jankovskis, direktor u tvrtki OakBrook Investments.

Nakon izvješća o zapošljavanju, kretanje američkih terminskih kamatnih stopa pokazuje da trgovci smatraju da postoji 70 posto šansi da će Fed u prosincu povećati kamate, dok su prije izvješća izgledi za to iznosili 58 posto. “Tržište je reagiralo na to da će gotovo sigurno kamate biti povećane u prosincu. No, ulagači se nisu povukli s tržišta, nego preusmjerili svoj novac iz sektora na koje bi to loše utjecalo u sektore koji će od toga imati koristi”, kaže Ben Halliburton, direktor u tvrtki Tradition Capital Management. Podršku tržištu pružili su i solidni kvartalni poslovni rezultati kompanija, koji nisu impresivni, ali ni razočaravajući.

Pozitivno su na tržišta, posebice europska, utjecale špekulacije da bi Europska središnja banka (ECB) krajem godine mogla najaviti dodatno labavljenje monetarne politike. Stoga su i na većini europskih burzi cijene dionica prošloga tjedna porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 1,3 posto, na 10.988 bodova, a pariški CAC 1,8 posto, na 4.984 boda. Londonski FTSE oslabio je, pak, 0,1 posto, na 6.353 boda. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna porastao za 1 posto, na 19.265 bodova.

You may also like

0 comments