Burze porasle početkom tjedna, ulagači oprezni

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, a ponajviše u obrambenom sektoru jer su Sjedinjene Američke Države prodale Saudijskoj Arabiji oružje vrijedno milijarde dolara. Dow Jones ojačao je jučer 0,43 posto, na 20.894 boda, dok je S&P 500 porastao 0,52 posto, na 2.394 boda, a Nasdaq indeks 0,82 posto, na 6.133 boda.

U 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše, 0,7 posto, u industrijskom sektoru. Pritom su dionice proizvođača oružja, kao što su General Dynamics, Raytheon i Lockheed Martin, poskupile između 0,6 i 1,6 posto. Snažno je, 1,6 posto, porasla i cijene dionice Boeinga. Za posjeta predsjednika Donalda Trumpa tijekom vikenda u Saudijskoj Arabiji potpisan je sporazum o prodaji oružja Saudijcima u vrijednosti 110 milijardi dolara.

Prvo putovanje Trumpa u inozemstvo od kada je postao predsjednik odvratilo je pozornost ulagača s političke scene u Washingtonu i niza skandala predsjednika Trumpa, zbog kojih se postavlja pitanje može li uopće ostati u Bijeloj kući. „Neki su ulagači bili zabrinuti uoči tog putovanja, no taj je Trumpov posjet bio uspješan, pa su zabrinutosti splasnule”, kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u tvrtki BB&T Wealth Management.

Tako je S&P 500 indeks porastao treći dan zaredom, nadoknadivši gubitke od polovice prošloga tjedna izazvane sumnjama u umiješanost Rusije u Trumpovu predsjedničku kampanju. Unatoč rastu cijene dionica, trguje se suzdržano, na što ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 5,9 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 6,9 milijardi.

I na europskim burzama jučer se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,34 posto, na 7.496 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,15 posto, na 12.619 bodova, a pariški CAC 0,03 posto, na 5.322 boda.

You may also like

0 comments