Burze porasle nakon nekoliko tjedana pada

Dobre vijesti iz OPEC-a
Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, nakon četiri tjedna pada, jer ulagači očekuju da će američka središnja banka zbog slabosti gospodarstva uskoro smanjiti kamatne stope.

Snažan rast cijena dionica ponajviše se zahvaljuje uvjerenju ulagača da će američka središnja banka uskoro smanjiti kamate jer niz posljednjih podataka ukazuju na usporavanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

Tako je u petak objavljeno da je u svibnju broj zaposlenih u SAD-u porastao za 75.000, znatno manje od 185.000, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa. Wall Street neprestano raste od utorka, kada je predsjednik Feda Jerome Powell kazao da će središnja banka djelovati prema potrebi, s obzirom na rizike od trgovinskog rata. Powell je poručio da Fed pažljivo prati trgovinski sukob između SAD-a i Kine, koji je poremetio svjetska tržišta i predstavlja rizik po rast gospodarstava te da će središnja banka djelovati prema potrebi.

Nakon slabog izvješća o zapošljavanju, mnogi analitičari smatraju da bi Fed mogao smanjiti kamate već na sjednici u srpnju, a do kraja godine možda još u dva navrata. Ulagače je ohrabrila i vijest da će Washington za dva tjedna odgoditi povećanje carina na uvoz kineskih proizvoda, što možda predstavlja popuštanje trgovinskih napetosti između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.

Očekuje se da će se dužnosnici SAD-a i Kine sastati krajem lipnja na sjednici skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava. Podršku tržištu pružila je i vijest da su SAD i Meksiko postigli sporazum kojim će Meksiko poduzeti veće napore za sprječavanje dolaska nelegalnih imigranata iz središnje Amerike u SAD. Zahvaljujući tome, Washington je poručio da neće uvesti carine na uvoz iz Meksika.

Naime, prije tjedan dana Trump je zaprijetio da će od 10. lipnja uvesti carine od 5 posto na sav uvoz iz Meksika, a potom će ih postupno povećavati do 25 posto sve dok Meksiko ne zaustavi prelazak nelegalnih imigranata preko granice.

No, sada su splasnula strahovanja ulagača od novog carinskog rata. Zahvaljujući snažnom skoku prošloga tjedna, indeksi su nadoknadili dio gubitaka iz svibnja kada su zbog rasta trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine potonuli više od 6,5 posto.

Zahvaljujući popuštanju napetosti između SAD-a i Meksika, dolar je jutros na valutnim tržištima ojačao.

Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je 0,2 posto, na 96,75 bodova, nakon što je prošloga tjedna skliznuo 1,3 posto zbog očekivanja da će Fed uskoro smanjiti kamate.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao je jutros 0,25 posto, na 108,45 jena. Američka je valuta porasla i prema europskoj za otprilike 0,2 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,1315 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle drugi dan zaredom, nakon vijesti da su OPEC i njegovi partneri blizu dogovoru o nastavku smanjene proizvodnje kako bi podržali cijene. Jutros je barel na američkom tržištu poskupio 0,57 posto, na 54,30 dolara, dok je na londonskom tržištu cijena barela porasla 0,25 posto, na 63,45 dolara.

You may also like

0 comments