Burze porasle na početku tjedna usprkos cijeni nafte

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, nakon prošlotjednog pada, zahvaljujući usponu cijena dionica Applea i Microsofta, kao i u zdravstvenom sektoru. Dow Jones ojačao je 123 boda, ili 0,72 posto, na 17.251 bod, dok je S&P 500 porastao 0,78 posto, na 2.021 bod, a Nasdaq indeks 0,93 posto, na 4.968 bodova.

U svih 10 sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše, više od 1 posto, u telekomunikacijskom i tehnološkom. Nakon što je danima bila pod pritiskom zbog procjena o usporavanju prodaje iPhonea, jučer je cijena dionice Applea porasla 1,2 posto. Otprilike toliko poskupila je i dionica Microsofta. Znatno su porasle i cijene dionica u zdravstvenom sektoru, nakon što su objavljeni podaci o snažnom rastu novih klijenata sa subvencioniranim zdaravstvenim osiguranjem u sklopu tzv. ′Obamacarea′.

Blago je porastao i energetski sektor, premda su cijene nafte na londonskom tržištu jučer u jednom trenutku pale na najniže razine od 2004. godine. Premda je u ovoj godini dosegnuo rekordnu razinu, S&P 500 indeks trenutačno je na gubitku u odnosu na početak godine više od 1,5 posto zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva, pada cijena nafte i sirovina te nesigurnosti u vezi kamata Feda.

Prošloga je tjedna američka središnja banka po prvi puta od 2006. godine povećala ključne kamatne stope, čime je jedna neizvjesnost uklonjena s tržišta. Ipak, ulagači su oprezni. “Bit će teško podići cijene dionica jer je mirno, a obujam trgovanja već je pao. Nitko nije zainteresiran ni za što osim za skromne prilagodbe portfelja na kraju godine”, kaže Jennifer Ellison, partnerica u tvrtki Bingham, Osborne & Scarborough.

Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo oko 6,8 milijardi dionica, dok je prosječan dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 7,55 milijardi. Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,29 posto, na 6.034 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,04 posto, na 10.497 bodova, a pariški CAC 1,30 posto, na 4.565 bodova.

You may also like

0 comments