Burze porasle drugoga dana za redom

Poslovne banke s manjim kamatama od očekivanih

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica snažno porasle, drugi dan zaredom, jer je odluka australske središnje banke o usporavanju tempa povećanja kamatnih stopa potaknula nadu da bi uskoro to mogao učiniti i američki Fed.

Ulagače je jučer ohrabrila odluka australske središnje banke (RBA) o povećanju kamata za samo 0,25 postotnih bodova, na 2,60 posto, najvišu razinu u devet godina, dok se očekivalo povećanje od 0,50 postotnih bodova.

To je šesto zaredom povećanje cijene novca te banke, no ulagače je ohrabrila poruka čelnika banke da situacija omogućava blaže zaoštravanje monetarne politike. To znači da procjenjuju da inflacijski pritisci popuštaju.

Da bi Fed mogao to učiniti, sugerira nekoliko posljednjih makroekonomskih podataka koji ukazuju na usporavanje rasta gospodarstva, što bi trebalo dovesti do popuštanja inflacijskih pritisaka.

Ipak, guverner Feda Philip Jefferson kazao je jučer da je inflacija najozbiljniji problem pred središnjom bankom i da će trebati neko vrijeme da se riješi.

Mary Daly, predsjednica ogranka Feda u San Franciscu, kazala je, pak, da središnja banka mora nastaviti s povećanjem kamata.

Među najvećim dobitnicima bio je i jučer, drugi dan zaredom, bankarski sektor, pri čemu su dionice Citigroupa, Morgan Stanleya i Goldman Sachsa poskupile više od 3 posto.

Tehnološkom sektoru pogodovao je, pak, pad prinosa na obveznice drugi dan zaredom, nakon što su posljednjih tjedana snažno rasli zbog povećanja kamata Feda.

Cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Alphabet, Microsoft i Amazon skočile su između 2,5 i 4,5 posto.

I dok dio analitičara smatra da se možda radi o početku oporavka tržišta, dio smatra da se snažan rast cijena dionica u posljednja dva dana ponajviše zahvaljuje korekciji nakon oštrog pada u prethodna tri tjedna.

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica pale, nakon dva dana rasta, pa tako prate američke terminske indekse, koji najavljuju umjereni pad cijena na početku današnjeg trgovanja Wall Streetu.

Na Zagrebačkoj se burzi u srijedu očekuje stagnacija Crobex indeksa, nakon jučerašnjeg znatnog rasta, a u fokusu ulagača bit će i dalje svjetske burze, koje se ponešto oporavljaju od oštrog pada proteklih tjedana.

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle drugi dan zaredom, pa tako prate zamah Wall Streeta, no na tržištu ne vlada euforija jer je središnja banka Novog Zelanda ponovno agresivno povećala kamatne stope.

Cijene su nafte, pak, pale, nakon dva dana snažnog rasta. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 0,26 posto, na 91,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,37 posto, na 86,20 dolara.

You may also like