Burze porasle drugi dan za redom

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, što se ponajviše zahvaljuje stabilizaciji cijena nafte, nakon što su dan prije pale na najniže razine u 11 godina. Dow Jones ojačao je 165 bodova, ili 0,96 posto, na 17.417 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,88 posto, na 2.038 bodova, a Nasdaq indeks 0,65 posto, na 5.001 bod.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje oporavku dionica u energetskom sektoru jer su se cijene nafte blago, ali ipak odmaknule od najnižih razina od 2004. godine, na koje su pale dan prije. Unatoč skromnom rastu cijena nafte, S&P indeks energetskog sektora skočio je jučer 1,2 posto. Razlog su tome vrlo niske cijene dionica naftnih kompanija, s obzirom da je energetski sektor najveći gubitnik u ovoj godini. Od početka godine u minusu je 24 posto.

Analitičari nisu sigurni može li se nastaviti uspon cijena nafte jer je ponuda i dalje prevelika u odnosu na potražnju, s obzirom da se usporava rast globalnog gospodarstva, ponajviše kineskog, najvećeg svjetskog potrošača sirovina.

Podršku tržištu pružila je i treća procjena bruto domaćeg proizvoda (BDP), prema kojemu je najveće svjetsko gospodarstvo u trećem tromjesečju poraslo 2 posto. To je znatno manje u odnosu na prethodni kvartal, kada je BDP skočio 3,9 posto, i manje u odnosu na 2,1 posto, koliko je pokazivala druga procjena za treći kvartal, no ulagače je ohrabrio podatak o solidnom rastu potrošnje građana i kompanija.

Jučerašnji uspon burzovnih indeksa djelomice se zahvaljuje i kupnji investicijskih fondova u posljednjim minutama trgovanja, kaže Ken Winans, predsjednik tvrtke Winans Investments. “Trenutačno se čini da će biti čudo ako Dow Jones i S&P 500 indeks uspiju nadoknaditi gubitke u prosincu”, kaže Winans.

Ponajviše zbog oštrog pada cijena nafte, ali i nesigurnosti zbog prvog povećanja kamata Feda od 2006. godine, od početka prosinca S&P 500 na gubitku je oko 2 posto. Premda je u svibnju ove godine dosegnuo rekordnu razinu, S&P 500 indeks trenutačno je na gubitku u odnosu na početak godine oko 1 posto zbog oštrog pada cijena dionica u kolovozu, kada su ulagače zabrinule posljedice usporavanja rasta kineskog gospodarstva.

Prošloga je tjedna, nakon dugog iščekivanja, američka središnja banka povećala ključne kamatne stope, čime je jedna neizvjesnost uklonjena s tržišta. Ipak, ulagači su oprezni. Na to ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo oko 6,4 milijarde dionica, dok je prosječan dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 7,5 milijardi. I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,80 posto, na 6.083 boda, a pariški CAC 0,05 posto, na 4.567 bodova. Frankfurtski DAX skliznuo je, pak, 0,09 posto, na 10.488 bodova.

You may also like

0 comments