Home Ekonomija Burze porasle, dolar ojačao

Burze porasle, dolar ojačao

by Marijan Opacak
Na azijskim burzama u srijedu su cijene dionica dosegnule najviše razine u 19 mjeseci, zahvaljujući novim rekordima na Wall Streetu, dok je dolar ojačao zbog mogućeg povećanja kamata Feda već u ožujku.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,3 i 1,4 posto.

U Singapuru su blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,8 posto, dosegnuvši najvišu razinu od srpnja 2015. godine.

Dobro raspoloženje na azijskim burzama zahvaljuje se jučerašnjim novim rekordnim dosezima indeksa na Wall Streetu, nakon što je predsjednica Feda Janet Yellen kazala da ne bi bilo mudro predugo čekati s povećanjem kamata.

Yellen je u izvješću Kongresu poručila da bi odgađanje povećanja kamata moglo natjerati Fed da kasnije brže zateže monetarnu politku, što bi moglo izazvati recesiju.

Američki predsjednik Donald Trump najavio je smanjenje poreza i povećanje fiskalne potrošnje te investicija u infrastrukturu, što će, kako se očekuje, ubrzati rast američkog gospodarstva.

No, to će izazvati i rast inflacije, pa će Fed morati ubrzati tempo povećanja kamata. Tako se procjenjuje da će u ovoj godini kamate blago povećati u tri navrata.

Jučer Yellen nije naznačila planira li Fed i dalje tri povećanja kamata u ovoj godini, niti hoće li ih povećati već na sjednici u ožujku. No, na tržištima su porasla očekivanja da bi taj potez Feda mogao uslijediti već idućega mjeseca.

„Tržišta rastu zahvaljujući jučerašnjim komentarima Janet Yellen da predugo čekanje sa zatezanjem monetarne politike ne bi bilo mudro”, piše analitičar IG-a Chris Weston u bilješci klijentima.

Taj komentar Janet Yellen umirio je ulagače jer najave o povećanju kamata inače ne djeluju pozitivno na tržišta kapitala.

A kako bi Fed već na sjednici u ožujku mogao povećati kamate, na valutnim je tržištima dolar ojačao.

Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se nedaleko 101,38 bodova, najviše razine u tri tjedna.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti dosegnuo 114,40 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 113,35 jena.

Američka je valuta ojačala i prema europskoj, pa je cijena eura skliznula na 1,0575 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0610 dolara.

No, rast dolara pritisnuo je cijenu nafte, koja je ionako pod pritiskom nakon jučerašnjih vijesti o rastu zaliha ′crnog zlata′ u SAD-u prošloga tjedna.

Zbog toga je jutros cijena barela na američkom tržištu pala 0,6 posto, na 52,90 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,5 posto, na 55,70 dolara.

(Agencije)

Related Posts