Burze por pritiskom tehnološkog sektora i sporazuma o Brexitu

Nafta na niskoj razini
 Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica oštro pale, ponajviše u tehnološkom sektoru. Pritisak na taj sektor nastavio se i ovoga tjedna, a analitičari kažu kako to nije posljedica samo jednog okidača.

Valuacije tog sektora prilično su nategnute, s obzirom da je po rastu posljednjih mjeseci predvodio oporavak Wall Streeta. Nakon što je u ožujku pod pritiskom koronakrize oštro pao, od tada je skočio oko 75 posto. I dok tom sektoru koronakriza nije nanijela veće štete, pitanje je koliko je tako snažan rast opravdan. Primjerice, cijena dionice Tesle, proizvođača električnih automobila, skočila je od početka godine čak 400 posto. Jučer je, pak, potonula 21 posto.

Snažan oporavak tržišta kapitala od pada na početku koronakrize u ožujku ponajviše se zahvaljuje dosad nezabilježenim poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama. Ti su fiskalni i monetarni poticaji preplavili financijska tržišta gotovinom, a u potrazi za najvišim prinosima ulagači su novac usmjerili u dionice. No, već tjednima se postavlja pitanje nije li tržište prebrzo poraslo, s obzirom da se gospodarstva sporo oporavljaju od koronakrize.

Europske ulagače zabrinule su nove nesuglasice između Britanije i Europske unije, nakon napisa da Britanija planira u trgovinskim pregovorima poništiti neke ključne dijelove sporazuma o brexitu koji je potpisala s EU-om u siječnju. Šef pravne službe britanske vlade podnio je ostavku jer smatra da je pogrešno izmijeniti Sporazum o povlačenju između EU-a i Britanije. Krajnji rok za postizanje trgovinskog sporazuma je 15. listopada.

Na azijskim su burzama u srijedu burzovni indeksi pali, kao i na Wall Streetu dan prije, jer je nastavljena korekcija cijena dionica u tehnološkom sektoru, dok su cijene nafte pale na najniže razine od lipnja. Azijske su burze pod pritiskom zbog jučerašnjeg pada Wall Streeta treći dan zaredom, što je ponajviše posljedica korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Na Zagrebačkoj se burzi u srijedu očekuje oprezno trgovanje, kao i prethodnih dana, jer nema značajnijih vijesti iz domaćih kompanija, a Crobex indeksi, koji su pali tri dana zaredom, mogli bi i dalje pratiti svjetske burzovne indekse koji su posljednjih dana pod pritiskom.

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla treći dan zaredom. Slabost eura posljedica je novih napetosti između Britanije i Europske unije, nakon napisa da Britanija planira u trgovinskim pregovorima poništiti neke ključne dijelove sporazuma o brexitu koji je potpisala s EU-om u siječnju.

Cijene su nafte, pak, već nekoliko dana pod pritiskom, pa su pale na najniže razine od lipnja. Posljedica je to zabrinutosti ulagača u vezi potražnje za ‘crnim zlatom’, s obzirom na spori oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros pala daljnjih 0,5 posto, na 39,57 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,7 posto, na 36,50 dolara.

You may also like