Burze pod pritiskom pada cijene nafte

Na europskim burzama u srijedu su cijene dionica pale, što je ponajviše posljedica pada cijena nafte i slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata nekoliko kompanija. STOXX indeks 600 vodećih europskih dionica bio je u 11,30 sati u minusu 0,6 posto, nakon što je jučer oslabio 0,4 posto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 11,30 sati na gubitku 1,10 posto, na 6.942 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,05 posto, na 10.643 boda, a pariški CAC 0,90 posto, na 4.498 bodova.

Ulagači su oprezni zbog jučerašnjeg pada cijena dionica na Wall Streetu i jutros na azijskim burzama, nakon slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata nekoliko velikih američkih kompanija. Loše na tržišta utječe i pad cijena nafte za više od 1 posto, nakon što je objavljeno da su zalihe u SAD-u prošloga tjedna porasle znatno više nego što se očekivalo.

Jutros je na američkom tržištu cijena barela skliznula duboko ispod 50 dolara, dok se na londonskom tržištu kreće oko 50,40 dolara. Od početka tjedna cijene nafte pale su oko 3 posto. “U osnovi, neravnoteža između prevelike ponude i slabe potražnje se nastavlja. Ta činjenica ne podržava cijene nafte iznad 50 dolara po barelu”, kaže Phil Davis, trgovac u tvrtki PSW Investments. Među gubitnicima je jutros rudarski sektor, što je ponajviše posljedica pada cijene dionice Antofagaste za 6,5 posto.

S druge strane, dobri poslovni rezultati banke Santander podržali su cjelokupnu španjolsku burzu. “Pad cijena nafte jedan je od razloga današnjeg pada dioničkog tržišta. No, indeksi isto tako ne uspijevaju postići zamah kako bi se probili na više razine”, kaže Craig Erlam, analitičar u tvrtki OANDA.

You may also like

0 comments